PROCESS OF REMOVING PECTIN FROM EXTRACTED DATE JUICE AND FILTRATION THEREOF

Způsob spočívá v tom, že filtrace se provádí vyextrahováním rozdrcených datlí a její filtrace k získání čiré šťávy na ultrafiltračním zařízení, které pracuje při teplotě v rozmezí od 30 do 70.degree.C a za tlaku 0,1 až 1,0 MPa, přičemž hodnota selektivity použitých membrán je v rozmezí od 5.000 do 5...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors ZSIRAI ISTVAN, GYURIS KAROLY, NAGYZSADANYI KLARA, SZAM FERENC, HIDEG MIKLOS, BURIAN LASZLO, BECSER ANDOR
Format Patent
LanguageCzech
English
Published 13.01.1999
Edition6
Subjects
Online AccessGet full text

Cover

Loading…
More Information
Summary:Způsob spočívá v tom, že filtrace se provádí vyextrahováním rozdrcených datlí a její filtrace k získání čiré šťávy na ultrafiltračním zařízení, které pracuje při teplotě v rozmezí od 30 do 70.degree.C a za tlaku 0,1 až 1,0 MPa, přičemž hodnota selektivity použitých membrán je v rozmezí od 5.000 do 50. 000 Daltonů.ŕ In removal of pectin from extracted data juice, and filtration, without use of pectin-splitting agents or filter aids, the juice is filtered in one stage, at 0.1-1 MPa and 30-70 deg.C, in an appts. comprising ultra-filtration membranes of different materials and with cut-off limits of 5,000-50,000 Daltons, depending on the pre-treatment. Dimensioned tubes or capillaries are pref. used as the membranes, and ultrafiltration is pref. periodic and/or continuous or in one stage or cascades, according to the requirements of the complete date processing line. ADVANTAGE - Use of pectin-splitting enzymes or lime is avoided. The permeate is free from pectin and very clear, and the pectin-rich (3-5%) concentrate can be recyled or processed.
Bibliography:Application Number: CS19900003572