Co víme o hradních kuchyních a jejich provozu? : čtyřicet let archeologického výzkumu hradu Rokštejn

Hradní kuchyně představují specifické objekty opevněných sídel, stejně jako jejich provoz. Tento článek se zaměřuje na současné poznání této problematiky. Metodologická případová studie je zde představena na příkladu hradu Rokštejn, který je archeologicky zkoumán již od roku 1981; jeho kuchyňské pro...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Published inArchæologia historica Vol. 48; no. 1
Main Authors Jana Mazáčková, Petr Žaža
Format Journal Article
LanguageCzech
Published Masaryk University 01.06.2023
Subjects
Online AccessGet full text

Cover

Loading…
More Information
Summary:Hradní kuchyně představují specifické objekty opevněných sídel, stejně jako jejich provoz. Tento článek se zaměřuje na současné poznání této problematiky. Metodologická případová studie je zde představena na příkladu hradu Rokštejn, který je archeologicky zkoumán již od roku 1981; jeho kuchyňské provozy mohou být zkoumány v souvislosti s přestavbami hradu během držby hradu různými majiteli. Archeologické situace a v nich obsažený archeologický i ekofaktový materiál dokládají nejen samotný provoz hradní kuchyně a následné zacházení s odpadem, ale i kulturu stolování obyvatel hradu.
ISSN:0231-5823
2336-4386
DOI:10.5817/AH2023-1-3