Nalaz anaerobnih bakterija oko implantata i homolognog zuba od 2 do 14 godina nakon ugradnje / Anaerobic Bacteria in Implants and Homologous Teeth 2-14 Years after Implantation - Savic, Ines; Bosnjak, Andrija; Beader, Natasa; Lovric, Zeljka; Salihagic, Adi; Gasparac, Ivo (Acta stomatologica croatica, 2018)
Svrha: Svrha studije bila je utvrditi ima li razlike u prisutnosti potencijalno patogenih anaerobnih mikroorganizama oko implantata i homolognog zuba kod pacijenata koji su nakon postavljanja dentalnih implantata bili upuceni u individualni pristup u odrzavanju oralne higijene. Materijal i postupci: U istrazivanju je sudjelovalo 30 ispitanika (10 muskaraca i 20 zena) prosjecne dobi 49,6 godina (22-78 godina). Implantati su bili proteticki opskrbljeni metalkeramickim krunicama prosjecne starosti 5,26 godina (2-14 godina). Na kontrolnom pregledu parodontnom sondom zabiljezeni su sljedeci indeksi i mjere: aproksimalni indeks plaka (API), indeks krvarece papile (PBI), dubina sondiranja parodontnih dzepova (PD) i recesija gingive. Vestibularno se uzorkovala tekucina oko implantata i gingivalna sulkusna tekucina oko homolognog zuba na kontralateralnoj strani. Rezultati: Rezultati nase studije pokazali su pozitivan API na 30 % implantata, a na 70 % bio je negativan. Vrijednosti PBI-ja bile su identicne vrijednostima API-ja. Izmjerena je prosjecna retrakcija mukoze oko implantata od 0,15 mm i prosjecna vrijednost dubine sondiranja oko implantata od 2,25 mm. Na homolognim zubima API je bio pozitivan na 78,3 % zuba, kao i PBI. Izmjerena je prosjecna retrakcija gingive od 1,06 mm i prosjecna vrijednost dubine sondiranja od 1,85 mm. U skupini od 30 ispitanika, anaerobne bakterije pronadene su kod njih 12 (40 %). Kod sedam ispitanika anaerobne bakterije izolirane su samo na implantatu, kod tri samo na homolognom zubu, a kod dva i na implantatu i na homolognom zubu. Zakljucak: Zapazeno je vise anaerobnih bakterija na implantatu u odnosu prema homolognom zubu. Kljucne rijeci anaerobne bakterije; zubni implantat; periimplantitis; indeks zubnog plaka; parodontni dzep; smanjenje gingive Objective: The objective of the study was to establish whether there is a difference in the presence of potentially pathogenic anaerobic microorganisms around the implant and the homologous tooth in implant-prosthetic patients who received individual information about maintaining their oral hygiene. Material and methods: The study included 30 subjects with dental implants and metal-ceramic crowns. A periodontal probe was used to record the approximal plaque index (API), the papilla bleeding index (PBI), the periodontal pocket probing depth (PD) and the gingival recession. The fluid around the implant and the gingival sulcus fluid around the homologous tooth on the opposite lateral side were sampled. Results: The results have shown a positive API and PBI on 30% of the implants and a negative one on 70% of the implants. The average mucosal retraction measured around the implants was 0.15 mm, and the average probing depth was 2.25 mm. The API and PBI were positive on 78.3% of the homologous teeth. The average gingival retraction measured was 1.06 mm, and the average probing depth was 1.85 mm. Anaerobic bacteria were found in 12 out of 30 subjects (40%). Anaerobic bacteria were isolated only on the implant in 7 subjects, only on the homologous tooth in 3 subjects and both on the implant and the homologous tooth in 2 subjects. Conclusions: Anaerobic bacteria were more abundantly present on implants than on homologous teeth. Key words Anaerobic Bacteria, Dental Implants; Peri-Implantitis; Dental Plaque Index; Periodontal Pocket; Gingival Recession