PREPARATIONS FOR PROTECTION OF CULTURE PLANTS AGAINST INSECTS, PROCESS OF THEIR PREPARATION AND USE

Prostředky ochrany kulturních rostlin vůči hmyzím škůdcům separované z rostlin sestávající z peptidové frakce o mol. hmotnosti 5 až 25 kDa, obsahující termostabilní chaperony získanou ze zelené hmoty rostliny vojtěšky tolice (Medicago sativa). Tyto prostředky s výhodou obsahují navíc nízkomolekulárn...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors TABORSKY VLADIMIR CSC, MC DONALD JAMES D, JALIASHVILI TENGIZ DR, KOCOUREK FRANTISEK RN CSC
Format Patent
LanguageCzech
English
Published 16.12.1998
Edition6
Subjects
Online AccessGet full text

Cover

Loading…
More Information
Summary:Prostředky ochrany kulturních rostlin vůči hmyzím škůdcům separované z rostlin sestávající z peptidové frakce o mol. hmotnosti 5 až 25 kDa, obsahující termostabilní chaperony získanou ze zelené hmoty rostliny vojtěšky tolice (Medicago sativa). Tyto prostředky s výhodou obsahují navíc nízkomolekulární hnojivou frakci o mol. hmotnosti 5 kDa, obsahující pigmenty, vitaminy, aminokyseliny a minerální látky, získanou ze zelené hmoty rostliny vojtěšky tolice (Medicago sativa). Způsob přípravy těchto prostředků spočívá v tom, že se na rostlinu vojtěška tolice (Medicago sativa) působí mírný mrazem, poté se zelená hmota sklízí a lisováním se získá šťáva, z ní se extrakcí pomocí membránové filtrace s tangenciálním tokem získá ultrafiltrací peptidová frakce o mol. hmotnosti 5 až 25 kDa obohacena o chaperony a současně se získá nízkomolekulární hnojivá frakce o mol. hmotn. pod 5 kDa, v získaných frakcích se zahříváním inaktivují teplotně labilní bílkoviny a proteiny, frakce se s výhodou dehydratujíŕ Preparations for protecting cultivated plants against insect pests derived from plants and consisting of a peptide fraction of molar mass 5 to 25 kDa, containing thermally stable chaperons derived from the green matter of lucerne (Medicago sativa). The process of preparation of these preparations consists of gently freezing the lucerne (Medicago sativa), then the green matter is collected and pressed to produce juice. Using extraction by means of membrane ultra-filtration with tangential flow a peptide fraction of molar mass 5 kDa is achieved. Thermally unstable proteins are inactivated by heating and the fraction is dehydrated by lyophilisation. These preparations can be used against voracious monophagous, oligophagous or polyphagous insect pests.
Bibliography:Application Number: CZ19960000884