Expert system for data security risk management for SMEs - Janulevičius, Justinas; Goranin, Nikolaj (Science future of Lithuania, 2013)
Accessibility of expertise and expert inferences is one of the key factors for appropriate expert evaluation. Appropriate and timely expert information allows a smooth process of expertise. Small and medium enterprises (SMEs) have limited possibilities to acquire professional expertise for data security risk analysis due to limited finances. A risk management expert system is developed for SMEs with the ability to adapt to various subject domains using ontologies of the field. Article in Lithuanian. Ekspertinės sistemos smulkiojo ir vidutinio verslo rizikos valdymo problemoms spręsti Santrauka. Ekspertinės informacijos ir išvadų prieinamumas – viena svarbiausių tinkamos ekspertizės sąlygų. Tinkamos, kompetentingos ir laiku gautos ekspertinės žinios sudaro galimybes sklandžiai procesų raidai. Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) dėl ribotų finansinių išteklių turi ribotas sąlygas profesionaliai vertinti duomenų saugą, kad galėtų užtikrinti įmonės informacijos saugą optimaliomis finansinėmis sąnaudomis. Kuriama ekspertinė SVV rizikos valdymo sistema, skirta rizikos analizės procesui automatizuoti, jį pagrindžiant sprendimais, galinčiais prisitaikyti prie skirtingų dalykinių sričių (organizacijų veiklos sričių), išnaudojant įvairių dalykinių sričių ontologijas. Reikšminiai žodžiai: ekspertinė sistema, dirbtinis intelektas, smulkusis ir vidutinis verslas, informacijos saugumas, rizikos valdymas.