Importirani morbili u odraslog bolesnika - Cekinović, Đurđica; Poljak, Ivica; Tešović, Goran; Trošelj Vukić, Biserka (Infektološki glasnik, 2014)
Ospice ili morbili su visoko kontagiozna virusna osipna bolest. Dugogodišnje kontinuirano cijepljenje rezultiralo je eradikacijom morbila u većini zemalja svijeta. No, unatoč visokom cjepnom obuhvatu, morbili se i dalje sporadično pojavljuju u razvijenim zemljama, najčešće kao importirane infekcije. U ovom radu prikazan je slučaj odraslog bolesnika liječenog u Klinici za infektivne bolesti KBC Rijeka koji se prezentirao tipičnom kliničkom slikom morbila, bez komplikacija. Molekularnom dijagnostikom dokazan je virusni genom morbila u brisu nazofarinksa i urinu bolesnika dok je genotipizacija virusa pokazala da se radi o B3 genotipu morbila koji se endemski pojavljuje na Afričkom kontinentu. Epidemiološka anamneza i genotipizacija virusa dokazale su da se radi o importiranom slučaju morbila u odraslog bolesnika, pomorca, koji je akvirirao infekciju vraćajući se s radnog mjesta u Republiku Hrvatsku.