Erling Kristvik: en nasjonal strateg? - Madssen, Kjell-Arild (Kyrkjefag Profil, 2020)
Erling Kristvik (1882-1969) was a central figure in the Norwegian educational system in the 20th century. He was known for being the principle of Volda University College from 1930, as well as a writer of textbooks for teacher education. This book centers around Kristviks authorship, focusing on a manuscript many thought to be lost: Folkelære. Pedagogisk sosiologi, written in the 1940s and the key point of analysis in this book, was never published. "Erling Kristvik (1882–1969) var en av Norges mest sentrale «skolemenn» på 1900-tallet. Han var særlig kjent som rektor ved Volda lærarskule fra 1930, en stilling han hadde fram til julaften 1941 da NS-myndighetene stengte skolen. Som lærebokforfatter kom han til å prege en hel generasjon lærere, og lærebøkene hans var lenge det dominerende pensum ved nesten alle landets lærerskoler. Han var en ivrig debattant, taler og foredragsholder, og skreiv en lang rekke pedagogiske og sosiologiske artikler. Denne boka drøfter sentrale sider ved Kristviks forfatterskap. En sentral tekst her er et manus som lenge har vært antatt tapt, men som nå er gjenfunnet: Folkelære. Pedagogisk sosiologi. Dette skulle utgjøre sluttsteinen i Kristviks pedagogiske forfatterskap, men det blei aldri utgitt. Kristviks arbeid med dette manuset gikk parallelt med at han nærmest lå i brevkrig med NS-myndighetene. Volda lærarskule blei sett som et «motstandsreir», og denne motstanden mot nazifisering førte til at skolen blei stengt, og Kristvik sjøl arrestert. Folkelære blir lest i lys av den argumentasjonen han samtidig førte for å hindre stenging. Enkelte formuleringer her skapte problem for han etter krigen. Men hans «forklaring» fikk brei støtte og blei akseptert av departementet."