Успіхи Румунії на шляху європейської інтеграції - Віра Бурдяк (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Автор доводить, що Румунія за роки членства в ЄС дуже позитивно змінилася. Відбулося становлення демократичних інституцій, попри те, що це складна країна з посткомуністичним минулим та високим рівнем корупції. Громадянське суспільство Румунії повірило у можливість змін на краще, але останні події щодо звільнення голови Антикорупційного директорату, змін до закону про статус суддів і прокурорів, кримінально-процесуального кодексу Румунії можуть поставити під сумнів попередні досягнення. На це вказують багатотисячні демонстрації з протестними закликами проти дій уряду, які пройшли в столиці і багатьох містах.