ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНИХ СИСТЕМ ПОВОДЖЕННЯ З ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ - Олег Дмитрик (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Дослідження присвячено проблемі створення ефективних систем поводження з побутовими відходами на місцевому рівні. Аналіз існуючої ситуації в Україні виявив низку проблем, серед яких недостатня інфраструктура, низька обізнаність населення та відсутність чіткої законодавчої бази. На основі аналізу успішних кейсів, зокрема досвіду Іллінецької громади, було розроблено пропозиції щодо створення ефективної системи поводження з відходами, включаючи роздільний збір, переробку та утилізацію. Дослідження також виявило ряд переваг та недоліків різних методів утилізації відходів, таких як виробництво тротуарної плитки з пластику. Запропоновано напрями створення системи поводження з побутовими відходами на місцевому рівні для забезпечення підвищення екологічної безпеки сільських територій. Результати дослідження можуть бути використані для розробки місцевих програм поводження з відходами, а також для формування державної політики в цій сфері.