Зміни в зовнішній політиці Республіки Болгарія під впливом російського чинника - Віра Бурдяк (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті досліджені зміни в зовнішній політиці Республіки Болгарія, які розпочалися з трансформації політичного режиму в державі та розбудови демократичної політичної системи. На зламі століть Болгарія стала членом впливових міжнародних організацій – НАТО та Європейського Союзу. Болгарські урядовці значно активізували відносини з представниками структур НАТО і військових відомств країн-членів Альянсу. Російська війна в Україні перетворила РБ в «прифронтову зону» ЄС і НАТО, підвищила її стратегічне значення, посилила прагнення політиків РБ шукати гарантії своєї безпеки у США. Водночас, в останні шість років, під впливом російського чинника, Болгарія часто займає інші позиції, відмінні від загальної лінії НАТО та ЄС, зокрема прагне відновити традиційні тісні звʼязки з Москвою, виступає за добрий і конструктивний діалог з РФ, на європейській арені ратує за помʼякшення санкцій і надання позиції Європейського Союзу більше прагматизму щодо Росії.