Адміністративно-правові засади інституційного забезпечення запобігання корупції: доктринальний аспект проблематики - Голоскік, В. В.; Кравченко, В. І. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування, 2025)
У статті крізь призму доктринального виміру визначено адміністративно-правові засади інституційного забезпечення запобігання корупції. Проведене дослідження дозволило автору встановити, що адміністративно-правові засади інституційного забезпечення запобігання корупції становлять один із ключових напрямів сучасної адміністративно-правової доктрини, що поєднує теоретичні концепції, практичні рекомендації та нормативно-правові орієнтири, спрямовані на удосконалення законодавства у цій сфері. У працях науковців наголошується на багатовимірності та комплексності даної проблематики, що підтверджує її особливу актуальність в умовах воєнного стану та євроінтеграційних процесів, які нині визначають траєкторію розвитку української державності. Зауважено, що сучасні доктринальні дослідження заклали міцну основу для їх подальшої розробки, проте залишаються фрагментарними й потребують інтеграції в єдину концептуальну модель. Значна увага у них приділяється ідентифікації проблем, однак меншою мірою, на жаль, виробленню конкретних інструментів і механізмів їх практичного подолання. Наголошено, що новим і надзвичайно перспективним напрямом є дослідження адміністративно-правових засад запобігання корупції в умовах воєнного стану, що відкриває нові виміри для наукової та прикладної діяльності. Підкреслено, що перспективи подальших наукових пошуків убачаються у виробленні цілісної доктринальної концепції, яка б поєднувала напрацювання з різних напрямів, узгоджувала їх із європейськими стандартами та враховувала виклики воєнного часу. У нашому розумінні, така концепція має стати основою для практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності діяльності органів публічної влади, розширення ролі громадянського суспільства та формування нової якості публічного адміністрування, орієнтованого на верховенство права та демократичні цінності.