Оцінка точності GNSS-вимірювань у режимі RTK із використанням комерційних та некомерційних мереж поправок - Побігайло, Діана Петрівна; Камбуров, Аспарух Красенов; Мітченко, Дмитро Володимирович (Tehnìčna ìnženerìâ, 2025)
У статті представлено порівняльний аналіз точності GNSS-вимірювань (Global Navigation Satellite System) у режимі RTK (Real-Time Kinematic) із використанням корекційних сервісів мереж GeoNet, 1Yocto, EUREF (European Reference Frame) та EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) в індивідуальних режимах та з використанням VRS (Virtual Reference Station). Координати, отримані за допомогою приймачів CHCNAV i50 та Trimble R4, були зіставлені з еталонними значеннями, визначеними роботизованим тахеометром Trimble S6. Оцінка виконувалася на основі розрахунку горизонтальних та вертикальних похибок, а також СКП (середньої квадратичної похибки) для кожної з мереж. За результатами дослідження найменшу СКП продемонструвала мережа GeoNet (0,026 м загальна похибка), що підтверджує її високу ефективність у реальних умовах. Мережі 1Yocto і EUREF показали гірші результати, а EGNOS виявилася найменш придатною для високоточної геодезії через значні вертикальні та планові похибки. Додатково було проаналізовано результати PPK (Post-Processed Kinematic), однак через коротку тривалість фіксації ці дані розглядаються лише як орієнтовні. Отримані результати засвідчують потенціал комерційних RTK-мереж для досягнення сантиметрової точності, що відповідає вимогам сучасної геодезичної практики.