Тенденції розвитку ринку декоративного каміння України - Шамрай, Володимир Ігорович; Мельник-Шамрай, Вікторія Вікторівна; Котенко, Володимир Володимирович; Панасюк, Андрій Вікторович; Іськов, Сергій Станіславович (Tehnìčna ìnženerìâ, 2023)
Стаття присвячена аналізу тенденцій розвитку каменедобувної та каменеобробної галузі України. Природний камінь і вироби з нього останнім часом знаходять дуже велике використання в народному господарстві. Обсяги виробництва різноманітної (технічної, архітектурно-будівельної, побутової, будівельно-дорожньої та іншої) продукції з каменю на світовому рівні стрімко збільшилися. В багатьох країнах світу ця продукція займає провідне місце в їх економіці. Україна належить до країн з досить розвиненою мінерально-сировинною базою природного облицювального каменю, але, на жаль, зі слаборозвиненою каменевидобувною і каменеобробною підгалуззю виробництва. Перспективи розвитку цієї підгалузі в Україні дуже великі. Україна в кам’яному бізнесі може посісти провідне місце в світі, вона має великі кон’юнктурні показники сировини. Каменевидобувна і каменеобробна галузь може слугувати Україні великим і надійним джерелом надходження валюти. У роботі проаналізовано та наведено основні показники світового ринку декоративного каміння та підкреслено роль України в кам’яному бізнесі. Розглянуто експортно-імпортні операції України на ринку природного каменю за 2019–2021 рр., що свідчить про різкий їх спад. Визначено низку чинників, які слугують головними причинами негативного стану кам’яного виробництва та низької ефективності кам’яного бізнесу, ліквідація яких дасть змогу вивести Україну в розряд провідних країн з каменевидобування і каменеобробки. Для підвищення конкурентоздатності галузі каменеобробки в нашій країні створено рекомендації та запропоновано шляхи переймання досвіду провідних країн у цій галузі.