ВИКОРИСТАННЯ ТРЕНІНГОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ РЯТУВАЛЬНИКІВ - КОВАЛЬ, Ігор; ОЛІЙНИК, Леонід; ПАЛАГНЮК, Марко (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2024)
У статті здійснено аналіз проблеми використання тренінгових технологій у професійній підготовці рятувальників. З’ясовано, що професійна підготовка рятувальників Державної служби України з надзвичайних ситуацій враховує професійно-предметну сферу щодо запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій, рятування людського та матеріального капіталу. Обґрунтовано важливість тренувальних полігонів у професійній підготовці рятувальників, оскільки вони спеціально обладнані для проведення тренувань та навчань майбутніх спеціалістів галузі безпеки людини. До основних елементів тренувальних полігонів віднесено: симулятори небезпечних ситуацій; тренувальні майданчики; тренувальні рятувальні об'єкти; місця для тренувань зі спеціальним обладнанням; симуляційне обладнання. Експериментальне дослідження проведено на базі Психолого-тренувального центру Навчальної пожежно-рятувальної частини Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, що складається із 18 приміщень. Аргументовано важливість використання тренінгових технологій у професійній підготовці, оскільки включають: інтерактивне навчання; електронне навчання; менторство і коучинг; студії викликів; проблемне навчання; мультимедійні матеріали; метод кейсів; самоорганізацію та самонавчання. На основі проведеного дослідження виявлено, що тренінгове навчання рятувальників на базі психолого-тренувального центру є результативним і ефективним, тому потребує впровадження в освітній процес. Зроблено висновок, що у своїй професійній діяльності рятувальники постійно стикаються зі складними ситуаціями невизначеності, технології постійно розвиваються, тому їм потрібно вміти адекватно оцінювати власний потенціал, бути обізнаними в нових тенденціях та методиках галузі безпеки людини, контролюючи при цьому власний психоемоційний стан.