ПРАКТИКА ПРОФЕСІЙНОГО ЧИТАННЯ В АКАДЕМІЇ БЕРЕГОВОЇ ОХОРОНИ США - ШУМОВЕЦЬКА, Світлана (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2024)
У статті висвітлено практику професійного читання в системі підготовки фахівців для Берегової охорони США. Філософія освіти в Академії Берегової охорони США передбачає, що постійне критичне вивчення широкого кола книг становить важливу частину підготовки військових до вищих рівнів відповідальності. Практику професійного читання в цьому навчальному закладі розглядають як важливу складову професійного навчання, засіб поглиблення знань та розвитку аналітичних здібностей і практичного інтелекту офіцерів. Керівництво академії підтримує ідею про те, що читання книг сприяє масштабності мислення, умінню синтезувати інформацію, визначатися з пріоритетами у службі та житті, осмислювати життєві уроки.Детально охарактеризовано бази даних книг бібліотеки академії (художньої, документальної, довідкової, мемуаристики), що стосуються історії Берегової охорони, глобальних проблем, природничих наук, екології та економіки, будови й роботи кораблів, управління, лідерства, комунікацій та культурного різноманіття. З’ясовано також, що книги з різних списків для професійного читання становлять фундаментальну основу знань, необхідних офіцерам Берегової охорони для вирішення проблемних питань і впровадження інновацій. Доведено, що незважаючи на свою традиційність щодо використання книги як засобу навчання, досвід підготовки для фахівців Берегової охорони разом з тим має чіткі ознаки новаторства, про що свідчать масштаби практик професійного читання, їх поширеність та системність.Досвід професійного навчання в Академії Берегової охорони США засвідчує значення інтелектуальної складової, важливість використання традиційних засобів, зокрема книги, для покращення ситуативної й оперативної обізнаності офіцерів. Вивчення особливостей організації професійного читання у системі підготовки фахівців для Берегової охорони США може суттєво збагатити та урізноманітнити навчальні практики у військових закладах України. Пріоритетним напрямом має бути увага до розвитку аналітичних здібностей майбутніх офіцерів, їхньої інтелектуальної спритності, насамперед навчання мислити і висловлюватися, розуміти й інтерпретувати інформаційні повідомлення, що відповідає ще античним засадам належної підготовки до життя та одночасно дає змогу реагувати на виклики сучасного мережевого світу.