РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ДОСВІД РОЗВИТКУ МЕДІАГРАМОТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - КІРІАКІДІ, Олена; ДІДЕНКО, Олександр (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2024)
У статті висвітлено результати дослідження та досвід розвитку медіаграмотності майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України у процесі професійної підготовки. Охарактеризовано загальні підходи до розвитку медіаграмотності майбутніх офіцерів, що стосуються навчання майбутніх офіцерів орієнтуватися в медіасвіті, відрізняти інформацію з офіційних джерелта повідомлення маніпулятивного чи деструктивного характеру. Проведення експериментального дослідження дозволило системно організувати роботу щодо розвитку медіаграмотності у майбутніх офіцерів у процесі професійної підготовки. Схарактеризовано заходи щодо забезпечення майбутніх офіцерів базовими знаннями медіаграмотності та інформаційної безпеки, задіяння потенціалу засобів неформальної освіти (дистанційних та онлайн-курсів, вебінарів), що сприяло розширенню уявлень курсантів про значення медіа та специфіку оцінювання змісту медіаповідомлень. Велике значення мало впровадження інтерактивних методів і технологій навчання відпрацювання навичок пошуку, відбору інформації у медіатекстах для участі в обговореннях з професійних питань. Висвітлено роботу викладачів щодо застосовування дослідницьких завдань для набуття курсантами досвіду протидії дезінформації, негативному інформаційно-психологічному впливу. За результатами дослідження визначено методичні рекомендації науково-педагогічним працівникам щодо розвитку медіаграмотності в майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил у процесі професійної підготовки. Рекомендовано забезпечити майбутніх офіцерів базовими знаннями медіаграмотності та інформаційної безпеки, розширити їхні уявлення про значення медіа та специфіку оцінювання змісту медіаповідомлень, використовувати потенціал інтерактивних методів і технологій навчання для відпрацювання у курсантів навичок пошуку, відбору інформації у медіатекстах тощо.