Вібродіагностика підшипникових вузлів папероробних машин - Степчин, Ярослав Анатолійович; Отаманський, Валентин Владиславович; Малишев, Ілля Павлович; Пилипенко, Олександр Михайлович (Tehnìčna ìnženerìâ, 2023)
Надійність та продуктивність роботи технологічного обладнання значною мірою залежить від вчасної і надійної діагностики найменш довговічних складальних одиниць, до яких належать підшипники кочення. Ефективним інструментом визначення стану механічних обертових систем на підшипниках кочення є вібраційна діагностика. Різноманітність методів вібродіагностики, що застосовуються на практиці, обумовлена складністю виділення інформативної складової для оцінки і прогнозування стану підшипників кочення із загального вібраційного сигналу досліджуваного вузла. Стаття присвячена дослідженню інформативності вузьких діапазонів частот вібраційного сигналу роботи підшипникових вузлів папероробних машин та їх застосуванню як діагностичних параметрів для вібродіагностики підшипників кочення. У роботі наведено результати аналізу існуючих методів вібродіагностики підшипникових вузлів технологічного обладнання та встановлено, що визначення дефектів підшипників кочення за зміною рівня вібрацій на характерних частотах складових спектра вібрації та спектра обвідної надає більш конкретну інформацію щодо характеру пошкодження підшипника та його експлуатації. На підставі обробки експериментальних даних ‒ усереднених спектрів віброшвидкості сигналу, знятого з підшипникового вузла папероробної машини, – запропоновано відносний показник оцінки поточного стану підшипника та прогнозу розвитку його стану, з визначенням якого є можливість винесення рішення про придатність чи непридатність підшипника.