КОМУНІКАТИВНА КРЕАТИВНІСТЬ У СТРУКТУРІ ПРОФЕСІЙНИХ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - ХАЗРАТОВА, Нігора Вікторівна; ПРИТУЛА, Олеся Арсенівна; ЗУЛЯК, Ольга Романівна (Інклюзія і суспільство, 2025)
Вступ. У статті проаналізовано феномен комунікативної креативності особистості, визначено її як гнучку навичку майбутніх фахівців. Показано відмінності у розвитку різних видів спрямованості у спілкуванні здобувачів із різним рівнем комунікативної креативності. У статті проаналізовано явище комунікативної креативності особистості, визначеного як гнучкої навички майбутніх фахівців. Показані відмінності в розробці різних типів орієнтації у спілкуванні заявників з різними рівнями комунікативної креативності. Показано, що комунікативна креативність – це гнучка навичка майбутнього фахівця і яка позитивно позначається діалогічності у спілкуванні, стоячи на заваді неконструктивним типам комунікативної спрямованості (маніпулятивної, авторитарної, індиферентної, конформної).У сучасній науці проблема комунікативної креативності мало досліджена, незважаючи на те, що креативність визнається гнучкою навичкою фахівця XXI століття. Статус комунікативної креативності недостатньо визначений, а емпірична обізнаність щодо її психологічних характеристик вкрай мала. Усі ці обставини зумовили необхідність вивчення особливостей комунікативної творчості майбутніх фахівців різного профілю.Мета дослідження – визначення особливостей спрямованості у спілкуванні майбутніх спеціалістів залежно від рівня комунікативної компетентності.Наукова новизна. Комунікативна креативність – це стабільна характеристика особистості, яка містить інтелектуальні, емоційні та поведінкові компоненти, сукупність якої сприяє нестандартним рішенням у комунікативних ситуаціях, прояву творчості в спілкуванні, покоління оригінальних ідей та способів комунікації, вибір оптимальних стратегій. Комунікативна креативність – це здатність людини до незвичних та ефективних шляхів вирішення проблем, зміцнюючи комунікативні особистісні фактори, це здатність відкрити принципово нові або новітні рішення для розв’язання завдань у спілкуванні. Комунікативна креативність забезпечує нестандартні та ефективні способи вирішення проблем за рахунок збільшення комунікативного фактора. Емпіричний аналіз комунікативної креативності був реалізований шляхом застосування методики О. Саннікової та Р. Белоусової для вивчення комунікативної творчості, а також методології С. Братченка для вивчення орієнтації людини в комунікації.Висновки. Показано, що комунікативна креативність є гнучкою навичкою майбутнього фахівця і позитивно сприяє діалогічності у спілкуванні, визначаючи опір неконструктивним типам комунікативної спрямованості (маніпулятивної, авторитарної, індиферентної, конформної).