Features of the tourism enterprises management in the conditions of exacerbation - Chernysh, Iryna; Makhovka, Viktoriia (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
The purpose of the article is to study the characteristics of managing tourism enterprises in the face of increased threats. The authors examined the main indicators of the development of the tourism business in different countries of the world. The threats and dangers that affect not only the management system of tourism enterprises, but also their safety are also investigated. As a result of the study, the authors identified the main threats and dangers of subjects of tourism activities that arise during the functioning of tourism enterprises and associated with the shortcomings in the management of material, informational, human, financial and other resources of tourism enterprises. In the process of research, a business growth model is proposed that can be used to manage a tourism business enterprise in an environment with a high level of danger. According to the authors, the set of management components at each stage of the development of the company must be adequate to its internal and external environment, otherwise the effectiveness of the company will decrease. Prospects for further research is to identify potential areas for minimizing risks and threats, will provide not only an appropriate level of competitiveness of a tourism company, but also its development.. Цель статьи заключается в изучении особенностей управления предприятиями туристического бизнеса в условиях повышенных угроз. Рассмотрены основные показатели развития туристического бизнеса в разных странах мира. Исследованы угрозы и опасности, которые влияют не только на систему управления предприятий туристического бизнеса, но и на их безопасность. В результате изучения были определены основные угрозы и опасности субъектов туристической деятельности, возникающие в процессе функционирования туристических предприятий и связанные с недостатками управления материальными, информационными, человеческими, финансовыми и другими ресурсами туристических предприятий. В процессе исследования была предложена модель роста бизнеса, которую можно применить для управления предприятием туристического бизнеса в условиях среды с высоким уровнем опасности. Согласно взглядам авторов, набор компонентов менеджмента на каждом этапе развития фирмы должен быть адекватен ее внутренней и внешней среде, иначе результативность деятельности фирмы будет снижаться. Перспективами дальнейших исследований является определение потенциальных направлений минимизации рисков и угроз, обеспечение не только соответствующего уровня конкурентоспособности туристического предприятия, но и его развития. Мета статті полягає у вивченні особливостей управління підприємствами туристичного бізнесу в умовах загострення. Розглянуто основні показники розвитку туристичного бізнесу в різних країнах світу. Досліджено загрози і небезпеки, які впливають не тільки на систему управління підприємствами туристичного бізнесу, але й на їхню безпеку. Аналізуючи, систематизуючи та узагальнюючи наукові праці багатьох учених, було розглянуто сутність понять «небезпека» та «загроза», а також визначено основні чинники небезпек, що є характерними для діяльності підприємства туристичного бізнесу. У результаті вивчення було визначено основні загрози та небезпеки суб’єктів туристичної діяльності, які виникають у процесі функціонування туристичних підприємств і пов’язані з недоліками управління матеріальними, інформаційними, людськими, фінансовими та іншими ресурсами туристичних підприємств. У процесі дослідження було запропоновано модель зростання бізнесу, яку можна застосувати для управління підприємством туристичного бізнесу в умовах середовища з високим рівнем небезпек. Згідно з поглядами авторів, набір компонентів менеджменту на кожному етапі розвитку туристичного підприємства повинен бути адекватний її внутрішньому та зовнішньому середовищу, інакше результативність діяльності фірми буде знижуватись. Пропонована модель дозволяє визначити особливості управління підприємством туристичного бізнесу на кожному етапі його розвитку, враховуючи рівень ділової активності, загальної стратегії, рівень розвитку автоматизованих систем управління, особливості позиціонування в зовнішньому середовищі й доступність до реклами, а також співвідношення участі власника в бізнес-процесах підприємства на кожному етапі. Перспективами подальших досліджень є визначення потенційних напрямів мінімізації ризиків та загроз, що забезпечить не тільки відповідний рівень конкурентоспроможності туристичного підприємства, але і його розвиток.