ІНКЛЮЗИВНА БЕЗПЕКА: ЯК ІННОВАЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ДОСТУПНІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЛУГ - Омельченко, Галина Юріївна; Даниленко, Валерій Володимирович; Мерчанський, Володимир Вікторович (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена все більшою потребою формування інклюзивного середовища у сфері туризму, що відповідає принципам соціальної рівності, доступності й безпеки. У сучасних умовах, коли концепція сталого розвитку стає пріоритетом для туристичної індустрії, особливого значення набуває інклюзивна безпека як системне забезпечення комфорту й захисту для всіх категорій туристів, включно з людьми з інвалідністю, літніми особами, сім’ями з малими дітьми, особами з ментальними чи сенсорними порушеннями. Предметом дослідження є інноваційні рішення, що забезпечують інклюзивну безпеку у сфері рекреаційного туризму. Мета дослідження – виявлення та систематизація інструментів, які сприяють формуванню доступного й безпечного туристичного середовища для осіб з інвалідністю й інших вразливих груп населення. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні аналізу літературних джерел, порівняльному аналізі міжнародного досвіду та вивченні кращих практик, реалізованих у країнах Європейського Союзу й в Україні. Результати дослідження: визначено основні типи інновацій (архітектурно-інфраструктурні, цифрові, тактильні, аудіовізуальні, мобільні та сервісні), які підвищують доступність рекреаційного простору; також проаналізовано конкретні приклади реалізації інклюзивної інфраструктури в Іспанії, Німеччині, Хорватії, Швеції, Італії й Україні; узагальнено практичні рішення, які можуть бути масштабовані й адаптовані до українських реалій. Практичне значення: сфера застосування результатів включає туристичну індустрію, місцеве самоврядування, рекреаційне планування й урбаністичні проєкти з орієнтацією на інклюзивність; надані рекомендації можуть бути використані під час формування національних і регіональних стратегій розвитку доступного туризму. Висновки: обґрунтовано потребу інтеграції інновацій як одного з ключових механізмів досягнення інклюзивності в туризмі. Інноваційні підходи сприяють підвищенню якості життя, залученню нових цільових аудиторій до рекреаційного простору та формуванню безпечного середовища для всіх.