ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНО-СОЦІАЛЬНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗАСОБАМИ ІНКЛЮЗИВНОЇ ЛІТЕРАТУРИ - НАСМІНЧУК, Ірина Анатоліївна (Інклюзія і суспільство, 2025)
Вступ. Художня література у кращих своїх зразках є джерелом ключових компетентностей, необхідних для набуття життєвого досвіду, опанування фаху, розвитку самосвідомості особистості. Вивчення наукових джерел з теми інклюзії дає підстави стверджувати, що сьогодні значно розширилися межі поняття компетентнісного підходу в освіті. Водночас науковці лише частково торкаються проблеми формування особистісно-соціальних компетентностей здобувачів ЗВО засобами інклюзивної літератури.Мета статті – на матеріалі окремих зразків інклюзивної літератури окреслити перспективи реалізації компетентісного підходу в ЗВО. Авторка передбачає можливість вирішення окремих аспектів порушеної проблеми шляхом доцільного відбору текстового матеріалу та розроблення методичного оснащення до його прочитання. Наукова новизна. Вперше в українському освітньому дискурсі окреслено методичні орієнтири щодо впровадження компетентнісного підходу на матеріалі сучасних інклюзивних літературних творів, які акцентують увагу на правах людини, толерантності, емпатії, самосвідомості та соціальній відповідальності. Перевага віддається таким методикам навчання, як навчання у співпраці, імпровізаційні рольові ігри, використання технік психодрами, створення ситуації інтересу, евристичний метод, моделювання життєвих чи професійних ситуацій, створення коміксів за сюжетами творів. З’ясовується питання оптимізації пізнавальної активності здобувачів з ООП в різних ситуаціях спілкування.Висновки. Визначено, що використання інклюзивної літератури в освітньому процесі ЗВО створює умови для реалізації компетентнісного підходу, що відповідає актуальним викликам сучасної освіти. Сьогодні є всі передумови для створення на базі інклюзивної літератури дидактичного та методичного матеріалу для розвитку мовно-літературної компетентності здобувачів з ООП, що складає перспективу дослідження.