ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДІАГНОСТИКИ ПОРУШЕНЬ МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ - КОРОЛЬ, Альона Валеріївна (Інклюзія і суспільство, 2025)
Вступ. Діагностика порушень мовлення у дітей є складним та багатогранним процесом, що потребує не лише високої професійної компетентності, але й дотримання етичних принципів на всіх етапах роботи. Стаття присвячена комплексному аналізу етичних аспектів, що виникають у процесі діагностики порушень мовлення у дітей. У роботі розкрито низку ключових питань, пов’язаних з відповідальністю фахівців (логопедів, психологів, педагогів, лікарів) за дотримання етичних норм та принципів у діагностичній діяльності. Проаналізовано значення поінформованої згоди батьків або опікунів на проведення діагностики, обсяг та доступність інформації про методи, цілі та можливі результати обстеження, а також право батьків на відмову від діагностичних процедур. Особлива увага приділяється питанню конфіденційності та захисту персональних даних дитини, що є фундаментальним етичним принципом.Метою статті є комплексний аналіз етичних аспектів, пов’язаних із діагностикою мовленнєвих порушень у дітей, а також визначення основних вимог до професійної етики логопедів та інших фахівців, залучених до діагностичного процесу.Наукова новизна. У роботі систематизовано основні етичні принципи, які мають бути враховані під час діагностики: поінформована згода батьків, конфіденційність персональних даних дитини, недискримінація та об’єктивність у повідомленні результатів. Розкрито значення прозорості та об’єктивності при повідомленні результатів діагностики батькам, а також важливість надання рекомендацій щодо подальших дій та підтримки. Стаття також висвітлює етичні аспекти співпраці педагогів з іншими фахівцями та установами, а також необхідність постійного професійного розвитку та самоосвіти для підвищення етичної компетентності. Діагностика порушень мовлення у дітей є відповідальним та складним процесом, який вимагає від фахівців не лише високої професійної компетентності, але й глибокого розуміння та суворого дотримання етичних принципів.Висновки. Етичні норми є невід’ємною складовою якісної діагностичної практики. Їх дотримання сприяє зміцненню довіри до фахівців, забезпеченню прав дитини та ефективній взаємодії з родиною. Порушення етичних вимог може призвести до серйозних наслідків, зокрема психологічної травматизації дитини та втрати авторитету спеціаліста. Етична діагностика має розглядатися як необхідна умова надання гуманної та професійної допомоги дітям з мовленнєвими порушеннями.