ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНКЛЮЗИВНОЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПЕРСПЕКТИВИ ТА ОБМЕЖЕННЯ - ГУРЕНКО, Ольга Іванівна; МИЦИК, Ганна Михайлівна; ПОПОВА, Анастасія Сергіївна; ЛОПАТ, Ганна Олександрівна (Інклюзія і суспільство, 2023)
У статті розглядаються перспективи та обмеження використання цифрових технологій в інклюзивній вищій освіті в Україні з урахуванням сучасного соціально-політичного контексту. На підставі проведеного дослідження визначено ключові переваги цифрових технологій, зокрема: розширення доступу для вразливих груп населення, персоналізацію навчальних планів, динамічну оптимізацію педагогічних методів, гнучкість в інтеграції різних навчальних ресурсів, а також можливості для психосоціальної підтримки та ефективного управління освітнім процесом. Деталізовано ключові виклики, такі як цифрова нерівність і низька доступність, особливо в умовах соціально-економічних розбіжностей та географічної ізольованості; недостатня підготовленість учасників освітнього процесу, що створює перешкоди для ефективного використання нових технологічних інструментів; технічні проблеми та складність в оцінці ефективності використання технологій щодо їх впливу на якість освіти та соціальну інклюзію. У статті наголошено на тому, що успішна реалізація інклюзивного навчання за допомогою цифрових технологій у закладах вищої освіти можлива переважно за створення відповідних умов та ресурсів. Це включає стратегічне планування цього процесу на всіх рівнях – від державного до локального, інвестиції в розвиток інформаційно-комунікаційної інфраструктури, а також підвищення рівня цифрової компетентності науково-педагогічних працівників, здобувачів і менеджменту закладів вищої освіти. Додатково автори статті наголошують на необхідності систематичної оцінки впливу цифровізації на якість навчання та соціальну справедливість; закликають до детальнішого вивчення та глибшого розуміння цієї проблеми, що вимагає синтезу технологічних нововведень, педагогічних знань та соціальної відповідальності. Це допоможе адекватно реагувати на динамічні зміни у потребах здобувачів вищої освіти та оптимізувати процес інклюзивної вищої освіти в умовах швидкої цифровізації.