ПРОВІДНІ ЗАВДАННЯ Й ЗМІСТ ВЗАЄМОДІЇ ВЧИТЕЛЯ- ЛОГОПЕДА З БАТЬКАМИ ДИТИНИ, ЩО МАЄ ОСОБЛИВІ МОВЛЕННЄВІ ПОТРЕБИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ДРУГАНОВА, Олена Миколаївна; КОВАЛЕНКО, Вікторія Євгенівна; СІНОПАЛЬНІКОВА, Наталія Миколаївна (Інклюзія і суспільство, 2025)
Вступ. У статті обґрунтовано важливість командного психолого-педагогічного супроводу під час здійснення корекційно-розвивальної роботи з дітьми з особливими мовленнєвими потребами в умовах воєнного часу. Доведено значущість продуктивної взаємодії між вчителем-логопедом й, передусім, батьками дитини з мовленнєвими труднощами.Мета статті – ідентифікувати виклики, з якими зіштовхуються діти з особливими мовленнєвими потребами та їхні батьки в умовах воєнного стану, окреслити провідні завдання й зміст партнерської взаємодії вчителя-логопеда з батьками дитини з мовленнєвими труднощами в цих умовах. Наукова новизна. У статті акцентовано увагу на тому, що більшість дітей після пережитих подій, зумовлених війною, мають розлади сну, нічні кошмари, регресивну поведінку, низку страхів, а також маркери мовленнєвих порушень. Зазначено також, що в умовах війни в Україні психологічних травм зазнають й батьки, які мають безпосередній вплив на психоемоційний стан дітей.Проведене дослідження підтверджує висновки психологів, корекційних педагогів, логопедів, інших фахівців, що одним із провідних завдань вчителя-логопеда в умовах воєнного стану стає надання психолого-педагогічної підтримки як самій дитині, так і системна, систематична робота з батьками/опікунами, родиною в цілому, в якій виховується дитина, що має мовленнєві труднощі. Окреслено провідні завдання й зміст партнерської взаємодії вчителя-логопеда з батьками дитини з мовленнєвими труднощами в цих умовах.Доведено, що актуальними завданнями й змістом роботи вчителя-логопеда з батьками дитини з мовленнєвими труднощами є: сформувати уявлення, дати знання щодо розуміння емоційних потреб дитини, озброїти батьків методиками, стратегіями поведінки з ними; навчити батьків: а) іграм й ігровим програмам у форматі онлайн, що набуває особливої значущості в умовах неможливості надання корекційних послуг в звичному форматі; б) створювати вдома атмосферу відкритості та взаєморозуміння, що допоможе дитині відчути впевненість у собі, усвідомити, що її емоції приймаються та розуміються; в) вести систематичні спостереження за розвитком мовлення у дітей. Важливими є також проведення логопедом систематичних консультацій для батьків з метою збагачення їх знаннями про особливості розвитку мовлення у дітей у ранньому й дошкільному віці; уміннями виконання різних видів масажу, дихальної гімнастики вдома тощо. У статті набуло подальшого розвитку обґрунтування значущості арттерапевтичних технік, зокрема, малювання, інтерактивних ігор, методики Huggy-Puppy Хібукі-терапії у корекційній роботі задля опанування батьками уміннями трансформувати власні емоції, що пов’язані з посттравматичними подіями, нормалізувати емоційний стан своєї дитини тощо.Висновки. Отже, за результатами наукового пошуку авторами доведено, що в умовах військового стану важливим завданням вчителя-логопеда є системна й систематична робота не тільки з дитиною з мовленнєвими труднощами, а й з її батьками/опікунами, з сім’єю в цілому. Основу такої роботи складає озброєння батьків дитини з мовленнєвими труднощами необхідними знаннями, уміннями, різними арттерапевтичними техніками, логокорекційними технологіями, що дозволять їм правильно підтримувати себе і власну дитину, створювати вдома атмосферу відкритості та взаєморозуміння, застосовувати різні ігри, ігрові програмами, логокорекційні прийоми й техніки, що набуває особливої значущості в умовах неможливості надання корекційних послуг в звичному форматі.