СИСТЕМНО-СТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРИВАТИЗАЦІЇ БАНКІВСЬКОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ - Бебко, Світлана Вікторівна; Шіковець, Катерина Олексіївна; Харлім, Валерій Михайлович (Journal of Strategic Economic Research, 2024)
У статті висвітлено специфіку та ключові елементи системно-структурного аналізу як інструменту підвищення ефективності приватизації банківської сфери України. Констатовано основні типи структур та етапи системно-структурного аналізу, заснованого на принципах системного підходу. Проведено системно-структурний аналіз банківської сфери України. Розглянуто банківську систему України з урахуванням підготовки до приватизації банків з контрольним пакетом державної власності під час військового вторгнення, як сукупність взаємопов'язаних елементів, які взаємодіють між собою з метою досягнення певних цілей, зазначено її місію та роль. Визначено динаміку зміни кількості банків з 2017–2024 роки, банківську класифікацію, яка прийнята в Україні та структуру банківської системи України у 2024 році. На етапі групування елементів у підструктури проаналізовано статус системної важливості банків та їх прибутковість. При встановленні різних зв'язків і відносин між елементами, підструктурами і цілим розглянуто Укргазбанк та Сенс Банк як елементи цілого. Визначено, що Укргазбанк та Сенс Банк – два системні державні банки, які мають; 4% і 6% чистих активів відповідно; широку мережу відділень; 2,894 млн. та 1,548 млн вкладників; 3,44 та 3,43 загальний рейтинг; 12 та 13 місце серед усіх українських банків; 3,4 та 3,2 лояльність вкладників; 6 та 9 місце в ренкінгу по депозитах фізосіб; достатній регулятивний капітал; нерухомість та ліквідне майно. Отже, встановлено, що Укргазбанк та Сенс Банк – це державні банки, які мають: розвинену клієнтську базу, банківський бізнес, що працює і генерує прибуток, нерухомість, та достатньо відомий бренд на ринку України, саме тому вони є привабливими активами навіть в умовах воєнного часу.