Fremmedsprogsangst i tyskundervisningen. En kvantitativ og kvalitativ undersøgelse af taleangst fra STX-gymnasieelevers perspektiv - Rask, Amanda (Nordic Journal of Language Teaching and Learning, 2025)
Artiklen tager udgangspunkt i mit speciale fra Københavns Universitet, institut for Engelsk, Germansk og Romansk, der blev afsluttet d. 31.05.2024 under vejledning af Petra Daryai-Hansen og Annika Milena Schimpff. Specialets resultater vil også blive formidlet i WissensWert (Rask, 2025). Ved interesse for at læse hele specialet kan man henvende sig til mig via den oplyste mail. Artiklen undersøger hvorfor og hvordan, STX-gymnasieelever med tysk fortsættersprog B oplever fremmedsprogsangst i undervisningen. Fremmedsprogsangst inddeles i testangst, social angst og taleangst, hvor nærværende artikel fokuserer på sidstnævnte. Årsager til taleangst afgrænses til at omhandle personelle- og interpersonelle bekymringer samt overbevisninger om fremmedsprogstilegnelse. Herudover undersøges hvordan angsten kommer til udtryk med udgangspunkt i en model, der blev udviklet i specialet, samt i hvilke talesituationer eleverne oplever et højere niveau af frygt. Datagrundlanget består af elevbesvarelser fra en spørgeskemaundersøgelse samt semistrukturerede interviews. Analysen peger på et overtal af elever, der er enige i flere udsagn, som tager udgangspunkt i taleangst. Den største bekymring blandt elevernes svar er relateret til klassekammeraternes og lærerens bedømmelse, som operationaliseres gennem karakterer. Elevernes bekymringer udgør en betydelig hæmmende barriere for deres mundtlige deltagelse og læring i tyskundervisningen, som understreger emnets relevans.