ВИЗНАЧЕННЯ ТА УРАХУВАННЯ ВЕЛИЧИНИ ВЗАЄМОКОМПЕНСАЦІЇ ПОХИБОК ПРИ ПРОГНОЗУВАННІ ТОЧНОСТІ ОБРОБЛЕННЯ НА ВЕРСТАТАХ З ЧПК - Приходько, Василь Петрович; Пуховський, Євген Степанович; Данилова, Людмила Миколаївна; Лапковський, Сергій Вікторович; Гаврушкевич, Наталія Валеріївна (Bulletin of Sumy National Agrarian University. The series: Mechanization and Automation of Production Processes, 2023)
На основі результатів експериментальних досліджень визначені величини та коефіцієнти взаєкомпенсації похибок технологічних розмірів. Їх використання дозволяє формалізувати урахування впливу взаємокомпесації похибок при розмірному аналізі та підвищити ефективність прогнозної оцінки точності замикаючих ланок – конструкторських розмірів за рахунок суттєвого, більше ніж у 2 рази, зменшення прогнозних величин полів розсіювання та наближення їх до реальних значень, внаслідок чого підвищити якість оцінки технологічних процесів на стадії їх проєктування. Показано приклад використання одержаних результатів при розрахунку операційних розмірних ланцюгів для прогнозної оцінки точності конструкторського розміру, який засвідчив важливість і ефективність урахування взаєкомпенсації похибок технологічних розмірів для підвищення якості оцінки та ухвалення більш обґрунтованих рішень щодо прийнятності технологічного процесу чи необхідності його коригування. Не урахування взаємокомпенсації похибок технологічних розмірів приводить, при розрахунках величин полів розсіювання замикаючих ланок будь-яким із методів (max-min, імовірнісний), до суттєвого – більше ніж у 2,3 рази завищення прогнозних величин полів розсіювання замикаючих ланок відносно фактичних. Наслідком чого може бути помилкове уведення додаткової обробки, яка в дійсності буде непотрібною. Використання отриманих результатів у практичній діяльності дозволяє підвищити якість прогнозної оцінки точності та може бути основою для подальшого створення алгоритмів виявлення таких ланок і автоматизації відповідних розрахунків. Формалізація розрахунків та урахування взаємокомпенсації похибок технологічних розмірів, у сукупності з подібними рішеннями для інших процедур, відкривають шлях до подальшої автоматизації розмірного моделювання та аналізу технологічних процесів.