Effect of anthills on changes in the physico-chemical properties in sandy soil - Urbańczyk, Daria Anna; Szulc, Wiesław (Soil science annual, 2023)
Celem badań była ocena wpływu mrowisk na zmiany właściwości fizyko-chemiczne gleby piaszczystej. Badaniami objęto dwa stanowiska (mrowisko i obiekt kontrolny), które zlokalizowane były we wsi Idzbark w Nadleśnictwie Stare Jabłonki. Próbki gleby zostały pobrane z obrzeży mrowiska (z północnej, południowej, wschodniej i zachodniej strony) oraz w odległości 13,5 m od niego (kontrola) z głębokości 0-25 cm. W próbkach oznaczono odczyn gleby w wodzie i 1 mol KCl dm-3 metodą potencjometryczną, zawartość przyswajalnych form potasu i fosforu metodą Egnera-Riehma, sumę kationów wymiennych w octanie amonu oraz zawartość węgla, azotu oraz siarki na aparacie CNS. Na obu stanowiskach gleby okazały się silnie kwaśne, jednak w przypadku próby kontrolnej gleba posiadała znacznie niższe pH w porównaniu do gleby z obrzeży mrowiska. Mrówki również mają wpływ na dostępność ważnych składników odżywczych w glebie. W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że pobrana gleba posiadała bardzo wysoką zawartość fosforu oraz bardzo niską zawartość potasu. Porównując próbki gleby z obrzeży mrowiska w stosunku do kontroli trzeba zaznaczyć, że aktywność mrówek spowodowała wzrost zawartości przyswajalnych form potasu i fosforu. W gniazdach mrówek zawartość kationów wymiennych, takich jak Ca2+, Mg2+, K+, Na+, była przeważnie wyższa niż w otaczającym siedlisku. Najbardziej widać to w zawartości Mg2+ i K+ znajdujących się w mrowisku i w próbie kontrolnej. Aktywność mrówek w obszarze mrowiska pozytywnie wpłynęła na zmiany właściwości fizyko-chemiczne gleby piaszczystej. The study objective was the assessment of the effect of anthills on changes in the physico-chemical properties in sandy soil. The research covered two sites (an anthill and a control object) in the Idzbark village in the Stare Jabłonki Forest District, N Poland. Soil samples were collected from the edges of an anthill (from the northern, southern, eastern, and western side), and at a distance of 13.5 m from it (control) from a depth of 0–25 cm. The samples were subject to the determination of soil pH in water and 1 mol KCl dm-3 by means of the potentiometric method, content of available forms of potassium and phosphorus by means of the Egner-Riehm method, exchangeable cations in ammonium acetate, as well as content of total organic carbon, nitrogen, and sulphur on a CNS device. The soils proved strongly acidic at both sites, although in the case of the control sample the soil showed considerably lower pH in comparison to soil from the edges of the anthill. Ants also have an effect on the availability of important nutrients in the soil. The study revealed very high content of phosphorus and very low content of potassium in the sampled soil. The comparison of soil samples from the edge of the anthill with control showed that the activity of ants caused an increase in the content of available forms of potassium and phosphorus. In anthills, the content of exchangeable cations such as Ca2+, Mg2+, K+, and Na+ was usually higher than in the surrounding habitat. It is the most evident in the case of Mg2+ and K+ content in the anthill and in control. The activity of ants within the anthill positively affected the physico-chemical properties in sandy soil.