ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ГАЛУЗІ САДІВНИЦТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Чіков, Ілля; Ковальчук, Петро (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Стаття присвячена вивченню теоретичних питань щодо конкурентоспроможності підприємств у одній із галузей АПК – садівництва в сучасних економічних кризових умовах, що виникли у результаті світової економічної кризи через пандемію COVID-19 та військову агресію росії на територію України. Визначено, що ця категорія вивчається вченими світу та України давно, але в умовах, що склалися, виникло надто багато нових проблем, вирішувати котрі можна за допомогою нових методів, в основі яких є використання інформаційних технологій та методів і інструментарію цифрової економіки, використовуючи котрі, поставлені проблеми вирішуватимуться значно швидше. Показано, що за період 2022-початок 2024 рр. дослідження в цьому напрямі, а особливо в галузях АПК, з врахуванням нових умов, майже не проводилося. Авторами вивчені фактори впливу на конкурентоспроможність садівничих підприємств, та підприємств АПК та додані нові, котрі набирають більшої вагомості у нових умовах господарювання.