ОЦІНКА МОЖЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕРСПЕКТИВНИХ МОДЕЛЕЙ ОСВІТНЬОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕРСОНАЛУ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ: КАДРОВИЙ АСПЕКТ - ФІГУРА, Олег; БОРОВИК, Олег; ПОЛЮК, Віктор; МАЛАНЧІЙ, Микола (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2022)
У статті здійснено оцінку можливості ефективної реалізації перспективних моделей освітньої підготовки персоналу Державної прикордонної служби України з точки зору кадрових аспектів. Проведено порівняння діючої і перспективної моделей освітньої підготовки фахівців у ДПСУ за показниками: необхідна кількість науково-педагогічного складу; фаховий рівень підготовки НПС; рівень іншомовної підготовки НПС. Порівняльна оцінка дозволила сформулювати проблеми професійного характеру щодо можливості забезпечення реалізації перспективних моделей у кадровому відношенні, а також спрогнозувати можливі шляхи їх вирішення. До проблем професійного характеру віднесено відсутність необхідної кількості підготовленого НПС для змістової реалізації оновлених освітніх програм і реалізації лідерських курсів англійською мовою. Можливі шляхи вирішення проблем професійного характеру стосуються використання внутрішнього потенціалу відомчого вищого військового навчального закладу та взаємодії із закладами освіти сектору безпеки і оборони України, а також закордонними партнерами. Коректність висновків і пропозицій щодо проблем кадрового характеру та можливих шляхів їх вирішення для ефективної реалізації перспективних моделей підтверджена результатами емпіричних досліджень, проведених у відомчому ВВНЗ. Обґрунтовано, що реалізація перспективної моделі підготовки офіцерів тактичного та оперативного рівня у відомчому ВВНЗ потребує створення цілісної і комплексної системи підготовки НПС до викладання на лідерських курсах, а також те, що НПС потенційно спроможний реалізувати завдання з впровадження стандартів НАТО в освітній процес. Проведена оцінка ефективності реалізації перспективних моделей освітньої підготовки персоналу ДПСУ з точки зору кадрових аспектів сприяє прийняттю рішення щодо доцільності реалізації запропонованих моделей.