РЕЄСТРАЦІЯ КОСМІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ ВІДПОВІДНО ДО МІЖНАРОДНОГО КОСМІЧНОГО ПРАВА: ПРОЦЕДУРА ТА ЮРИДИЧНІ НАСЛІДКИ - Важна, Катерина Анатоліївна; Ластовський, Валерій Васильович (Mìžnarodnì vìdnosini: teoretiko-praktičnì aspekti (Online), 2023)
У статті аналізуються юридичні наслідки, які виникають через реєстрацію космічних об’єктів (далі – КО) як для самої держави реєстрації, так і для інших суб’єктів міжнародного права. Аналіз відповідних норм міжнародного космічного права дозволив зробити наступні висновки: обов’язки виконання й дотримання процедур зі здійснення реєстрації КО покладаються саме на державу реєстрації (це може створювати для неї певне фінансове та організаційне навантаження); саме держава реєстрації може здійснювати юрисдикцію та контроль над космічним об’єктом і будь-яким його екіпажем (у т. ч. у контексті порятунку і повернення космонавтів); за державою реєстрації визнається право власності на космічні об’єкти, запущені в космічний простір. На відміну від попередньо зазначених юридичних наслідків, пов’язаних із державою реєстрації, юридичні наслідки щодо відповідальності (майнова відповідальність за шкоду, нанесену космічним об’єктом, та інші види відповідальності по запуску і використанню КО) відповідно до міжнародного космічного права пов’язуються саме із запускаючою державою (або державами). Зазначається, що у випадках, коли в запуску космічного об’єкта беруть участь дві або більше держав, то з метою захисту своїх прав та інтересів таким запускаючим державам доречно досягнути домовленостей щодо конкретних аспектів юридичних наслідків реєстрації космічного об’єкта та відповідальності у зв’язку з діяльністю, пов’язаною із запуском і використанням цього КО. У висновках такі домовленості рекомендується закріплювати укладенням письмового міжнародного договору. Результати дослідження базуються на застосуванні логічного, аналітичного та синтетичного методів.