Правові аспекти використання, експозиції та оцифрування культурної спадщини України - Черненко, Юлія (Pitannâ kulʹturologìï, 2025)
Метою статті є аналіз правових інструментів дотримання авторських прав правовласників та можливостей вільного використання творів закладами культури з відкритим доступом для відвідувачів та архівами, що сприятиме законодавчій відповідності й підвищенню правової свідомості працівників цих культурних інституцій. Методи правового та системного аналізу, спостереження і порівняння використано для ілюстрування визначених у законодавстві термінів: «немайнові» та майнові права» авторів музейних, архівних та бібліотечних фондів; «твір» та «оригінальність твору» в контексті оцифрування; підкреслення потреби обов’язкового дозволу авторів на використання їхніх творів через дію майнових прав під час використання, експозиції та оцифрування колекцій закладів культури, що створює певні перепони для вільного ознайомлення з сучасними творами; проведення думки, що оновлений закон України має низку винятків, що дають змогу музеям, архівам та бібліотекам безоплатно використовувати й експонувати оригінали творів образотворчого та ужиткового мистецтва, фотографічні твори, ілюстрації тощо; виявлення, що закон передбачає безкоштовне цифрове відтворення творів для їх збереження та заміни, що забезпечує можливість оцифрування творів навіть під час воєнних дій. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні важливості дотримання майнових та немайнових прав авторів та правовласників творів, детальному огляді правових винятків щодо використання, експозиції та оцифрування культурної спадщини відповідно до українського законодавства. Подано перелік необхідних документів при оцифруванні, якщо до цього процесу залучаються сторонні організації або фахівці. Висновки. Реалізація окреслених правових норм та винятків забезпечить відповідність діяльності закладів культури чинному законодавству та підвищить рівень правової свідомості серед працівників цих установ у сфері охорони інтелектуальної власності, що дасть змогу забезпечити легальне використання сучасних творів, оптимізувати процеси збереження, популяризації та доступу до культурної спадщини.