Теоретичні уявлення про міжнародні відносини учасників Кирило-Мефодіївського товариства («Книга буття українського народу») - Ластовський, Валерій Васильович (Mìžnarodnì vìdnosini: teoretiko-praktičnì aspekti (Online), 2025)
Метою дослідження є аналіз теоретичних уявлень членів Кирило-Мефодіївського товариства, таємної української організації, щодо міжнародних відносин і місця в них українського народу, котрі були відображені у програмному документі – «Книзі буття українського народу». Автором цього твору вважається відомий історик Микола Костомаров. На формування його ідей вплинула загальна міжнародна ситуація, яка супроводжувалася формуванням національних держав у Європі. Водночас на них впливало і протистояння ідеологій панславізму та пангерманізму. Погляди, зафіксовані у «Книзі буття», були не абстрактними, а спиралися на історичний матеріал. У цілому ж головною метою у міжнародному контексті там проголошувалося створення єдиної слов’янської федерації («Слов’янщини»), заснованої на демократичних началах. При цьому традиційно для ліберальних поглядів Нового часу також засуджувалася війна у міжнародних відносинах, яка оголошувалася результатом діяльності диявола відповідно до філософсько-релігійного бачення. Центральним суб’єктом і об’єктом у таких міжнародних відносинах вважалася Україна, під якою розумілися як держава, так і народ як одне єдине ціле. Методологія дослідження заснована на принципах історизму, об’єктивності та системності, із використанням аналізу, логіки і порівняльного методу. Їх застосування дозволило з’ясувати фактори, які вплинули на формування ідеології Кирило-Мефодіївського товариства, та проаналізувати його основний програмний документ. Висновки дослідження засвідчують, що погляди членів Кирило-Мефодіївського товариства на міжнародні відносини, відображені у «Книзі буття українського народу», мали суто ліберальний характер, причому з переважанням ідеалізму. Виникли вони на основі боротьби ідей панславізму та пангерманізму.