ДИДАКТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ КОНСТРУЮВАННЯ ЗМІСТУ КУРСУ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІТ ТА ІНЖЕНЕРНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Oleksandr Pasichnyk; Olena Pasichnyk (Ukraïnsʹkij pedagogìčnij žurnal, 2025)
Стаття присвячена аналізу проблеми конструювання змісту курсу іноземної мови професійного спілкування для студентів ІТ-спеціальностей. Автори розглядають історичний контекст вивчення мов для професійних цілей, починаючи з 1960-х років, коли англійська мова стала основним засобом міжнародного спілкування та звертають увагу на внесок дослідників, які заклали основи функціонального підходу до навчання мов для професійних цілей (ESP). На основі аналізу потреб (needs analysis), було окреслено перелік тем, які можуть бути введені до змісту курсу. Зазначається, що текст є основним джерелом фактичної інформації та засобом розвитку мовленнєвих умінь. Окреслюються рекомендації щодо адаптації текстів, зокрема щодо їх обсягу, кількості нових концептів та структури самих текстів. Для кращого засвоєння матеріалу рекомендується використовувати основні, так і додаткові тексти, що дозволяють різнобічно розглянути тему, що вивчається. Окрема увага приділена системі вправ і завдань, які мають сприяти розвитку механізмів мислення вищого порядку, зокрема аналізу, оцінювання та креативності. Для її розробки пропонується використовувати таксономію Блума, що забезпечить поступовий перехід від тренування простих умінь і навичок до вирішення більш складних питань, стимулюючи розвиток критичного мислення студентів та самостійного пошуку рішень. Окремим аспектом статті є проблема інтеграції міжкультурного компонента в курс іноземної мови ділового спілкування. Окреслено систему принципів, на які має спиратися розробник курсу іноземної мови для професійних цілей. Серед них: прагматичність та професійна доцільність, ситуативність, урахування набутого досвіду, стимулювання когнітивної активності та автентичність.