Трансформація судової системи та її вплив на правовий статус селян Правобережної України наприкінці 18 - на початку 19 ст - Шевчук, Андрій (Naukovì zapiski. Serìâ: Ìstorìâ (Vìnnicʹkij deržavnij pedagogìčnij unìversitet ìmenì Mihajla Kocûbinsʹkogo), 2024)
The purpose of the article is a comprehensive analysis of the changes in the judicial system of the Right-Bank Ukraine after its incorporation into the Russian Empire and their impact on the legal status of the serfdom in the late 18th and early 19th centuries. The methodological basis of the study is the principles of  historicism and scientific objectivity, as well as critical, systematic and comparative analysis of sources. The application of these methods and principles made it possible to study the transformation of the judicial system and the legal status of peasants in dynamics and in aggregate, taking into account all contradictory factors. The use of various methods made it possible to trace, on the example of the Right-Bank Ukraine, the impact of Russian imperial legislation on the events and processes which regulated the activities of judicial institutions and determined the legal status of landed peasants. Conclusions. The incorporation of the Right-Bank Ukraine into the Russian Empire led to significant changes in the judicial system of the region and affected the legal status of serfs. There was a transition from the manorial (patrimonial) court to the imperial court system, where criminal cases of serfs for medium and serious crimes were considered by state judicial institutions. The introduction of the “Statute on the Administration of the Provinces of the Russian Empire” in 1775 and further reforms by Paul I formed a new structure of judiciary on the Right Bank. An analysis of court practice shows that serfs were subject to trial for a wide range of criminal offenses, with a tendency to mitigate punishments compared to the norms of the Lithuanian statutes and imperial justice. The supreme power sought to establish control over the proceedings against serfs, limiting the power of landlords in criminal cases to minor offenses. The judicial system became a tool for integrating the Right Bank into the imperial space, but at the same time retained certain elements of local specificity. Метою статті є комплексний аналіз змін у судовій системі Правобережної України після інкорпорації до складу Російської імперії та їх впливу на юридичне становище кріпосного селянства в період кінця XVIII – початку XIX ст. Методологічною основою дослідження є принципи історизму та наукової об’єктивності, а також критичний, системний та порівняльний аналіз джерел. Застосування цих методів і принципів дозволило дослідити трансформацію судової системи та правового статусу селян у динаміці та сукупності, враховуючи всі суперечливі чинники. Використання різних методів дало можливість відстежити на прикладі Правобережної України дію російського імперського законодавства на події і процеси, що регламентували діяльність судових установ та визначали правовий статус поміщицьких селян. Висновки. Інкорпорація Правобережної України до складу Російської імперії призвела до суттєвих змін у судовій системі регіону та вплинула на правовий статус селян-кріпаків. Відбувся перехід від домініального (патримоніального) суду до імперської судової системи, де кримінальні справи кріпаків за злочини середньої тяжкості та тяжкі розглядалися державними судовими установами. Запровадження «Учреждений для управления губерний» 1775 р. та подальші реформи Павла І сформували нову структуру судових органів на Правобережжі. Аналіз судової практики показує, що селяни-кріпаки підлягали суду за широкий спектр кримінальних злочинів, при цьому спостерігалася тенденція до пом’якшення покарань порівняно з нормами Литовських статутів та імперського судочинства. Верховна влада прагнула встановити контроль над судочинством щодо кріпаків, обмежуючи владу поміщиків у кримінальних справах дрібними правопорушеннями. Судова система стала інструментом інтеграції Правобережжя до імперського простору, але водночас зберігала певні елементи місцевої специфіки