ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ГРОМАДЯНСЬКОГО ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - МАКОГОНЧУК, Наталія; РОМАНИШИНА, Людмила (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2022)
Статтю присвячено визначенню теоретичних аспектів громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників. Автори розуміють громадянське виховання майбутніх офіцерів-прикордонників як педагогічний процес набуття курсантами у результаті їх взаємодії з керівниками у сприятливих педагогічних умовах особистісних якостей, які характеризують усвідомлення громадянських цінностей, наявність громадянських знань, умінь та компетентності, відображають готовність майбутніх офіцерів-прикордонників до виконання громадянського обов’язку щодо захисту цілісності та суверенітету держави. Під науково обґрунтованим результатом громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників автори розуміють громадянську вихованість. Визначаються такі основні підходи до громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників: системний (дозволяє як результат здійснення громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників досягати формування їх громадянської вихованості як цілісної соціальної особистісної якості), діяльнісний (забезпечує можливості щодо розвитку в майбутнього офіцера-прикордонника вмінь критично мислити, відстоювати свою точку зору, проводити аналіз проблем соціального та правового характеру, користуватися своїми громадянськими правами), особистісно орієнтований (сприяє організації громадянського виховання з урахуванням індивідуальних особливостей і потреб кожного курсанта, адекватно запитам суспільства), людинознавчий (орієнтує на гуманізацію і демократизацію життя військового колективу), рівневий (мотивації курсантів до самоосвіти та самовиховання), аксіологічний (приділяється увага цінностям як засобу реалізації курсанта як громадянина). До принципів громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників автори відносять такі: суспільної спрямованості (враховує спрямування заходів громадянського виховання курсантів-прикордонників на актуальні потреби суспільства), етнізації (створює педагогічне середовища для розвитку почуття громадянськості курсантів), демократизації (забезпечує поєднання педагогічного керівництва громадянським вихованням з розвитком інціативи й самостійності курсантів), гуманізації (надає можливість поставити особистість курсанта в центр уваги), культуровідповідності (слугує органічним зв’язком з історичними засадами, мовними та обрядовими традиціями, особливо військовими, прикордонними). Такі підходи та принципи організації діяльності становлять теоретичні аспекти громадянського виховання майбутніх офіцерів-прикордонників та дозволяють безпосередньо визначити педагогічні умови, необхідні для цього.