Novo uređenje upravnog i inspekcijskog nadzora u hrvatskoj državnoj upravi - problemi i otvorena pitanja - Džinić, Jasmina; Lopižić, Iva (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, 2022)
U radu se predstavljaju i analiziraju novine u pravnom uređenju upravnog i inspekcijskog nadzora u Hrvatskoj, posebno uzimajući u obzir promjene koje su nastupile donošenjem novog Zakona o sustavu državne uprave 2019. godine i Zakona o Državnom inspektoratu 2018. godine. Novine u pogledu upravnog nadzora odnose se prije svega na nešto jasnije uređenje predmeta i subjekata upravnog nadzora, određen stupanj usklađenja opsega i intenziteta nadzora s autonomijom nadziranih subjekata, manja poboljšanja u pravnom izričaju te uvođenje načela razmjernosti prilikom provođenja nadzornih ovlasti. Najveće novine kod inspekcijskog nadzora odnose se na novu organizaciju provođenja inspekcijske djelatnosti. U usporedbi s prijašnjim pravnim uređenjem učinjeni su određeni pomaci u smislu usklađivanja s europskim standardima u provođenju upravnog nadzora i smanjenje problema koji su proizlazili iz fragmentacije provođenja inspekcijskog nadzora, ali određena pitanja ostaju otvorena. Ona se posebno odnose na potrebu usklađivanja opsega i intenziteta upravnog nadzora i nadzornih ovlasti s autonomijom nadziranih subjekata, na uspostavu ravnoteže između koordinacije i osiguranja adekvatnog intenziteta inspekcijskog nadzora te na bolju pravnu regulaciju u smislu korištenja nedvosmislene pravne terminologije, kvalitetnijih obrazloženja zakonskih prijedloga i nastojanja da se izbjegne pro forma ispunjavanje zakonskih obveza. In the paper, new legal regulation of administrative and inspection supervision in Croatia, especially changes that took effect by passing the new Act on State Administration System in 2019 and the Act on State Inspectorate in 2018, are presented and analyzed. Novine u pogledu upravnog nadzora odnose se prije svega na nešto jasnije uređenje predmeta i subjekata upravnog nadzora, određen stupanj usklađenja opsega i intenziteta nadzora s autonomijom nadziranih subjekata, manja poboljšanja u pravnom izričaju te uvođenje načela razmjernosti prilikom provođenja nadzornih ovlasti. In relation to the analysis of administrative supervision the novelties concern first of all clearer regulation of object and subjects of supervision, certain degree of adjustment of scope and intensity of supervision to the autonomy of supervised subjects, minor improvements in legal terminology, and introduction of the principle of proportionality during the conduction of supervisory authorities. The greatest novelties concerning inspection supervision are related to new organization in conducting inspection activities. When comparing the new with previous regulation, certain improvements have been made in relation to adjustment of national with European standards in conducting administrative supervision and decrease of problems arising from fragmentation of conducting inspection supervision. However, certain issues are still open. The latter relate especially to the need of adjustment of scope and intensity of administrative supervision and supervisory authorities with the autonomy of supervised subjects, harmonization between coordination and appropriate intensity of inspection supervision, and better legal regulation in the sense of application of unambiguous legal terminology, quality explanation of legal proposals and efforts to avoid pro forma fulfillment of legal obligations.