ДИСЕРТАЦІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ З ПРОБЛЕМ ПІДГОТОВКИ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ДО ВИБОРУ ПРОФЕСІЙНОЇ КАР’ЄРИ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Закатнов, Дмитро (Profesìjna pedagogìka, 2022)
Актуальність: формування професійно-трудового середовища, в якому людина впродовж своєї професійної діяльності неодноразово змінюватиме не лише місце своєї роботи, але й професію, зумовлює необхідність здійснення психолого-педагогічної підтримки підготовки учнівської молоді до вибору професійної кар’єри. Мета: аналіз масиву та динаміки потоку дисертаційних досліджень з проблем підготовки учнівської молоді до вибору професійної кар’єри з фонду Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, виявлення спеціальностей, за якими недостатньо висвітлено зазначену проблему у дисертаційних дослідженнях, та внеску наукових працівників НАПН України щодо науково-методичного забезпечення модернізації та розвитку освіти за цим напрямом. Методи: теоретичні; бібліографічний та наукометричний методи; кількісний аналіз масиву та динаміки потоку дисертаційних досліджень з проблем підготовки учнівської молоді до вибору й реалізації професійної кар’єри за ознаками «Галузь науки, група спеціальностей, спеціальність» та «Захищено в наукових установах НАПН України». Результати: пошук дисертаційних досліджень з проблем підготовки учнівської молоді до вибору й реалізації професійної кар’єри, захищених у 1991–2021 рр., що здійснювався в Електронній бібліотеці Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, дав змогу сформувати список із 137 робіт. З них 95 дисертаційних досліджень було захищено за спеціальностями освітньої галузі «Педагогіка», решта – за спеціальностями освітньої галузі «Психологія». Із загальної кількості дисертацій 14 захищено на здобуття наукового ступеня «доктор наук». У спеціалізованих вчених радах наукових установ НАПН України підготовлено та захищено 76 дисертацій (55,5% від загальної кількості), у тому числі 10 з 14 дисертацій на здобуття наукового ступеня «доктор наук». Максимальна кількість дисертацій захищено за спеціальностями «Теорія і методика професійної освіти» (33), «Педагогічна та вікова психологія» (28) та «Теорія і методика виховання» (24). Висновки: наукові установи НАПН України зробили значний внесок щодо науково-методичного забезпечення модернізації та реформування освіти за напрямами, пов’язаними з підготовкою учнівської молоді до вибору й реалізації професійної кар’єри. Проте не виявлено дисертаційних досліджень, захищених за спеціальністю «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», що суперечить загальносвітовій тенденції використання ІКТ в освітній діяльності, в тому числі підготовці молоді до вибору й реалізації професійної кар’єри.