Спеціалізована сільськогосподарська кооперація періоду непу: чинники та засади організаційної розбудови - Дабіжа, Альона (Starožitnostì Lukomorʼâ, 2022)
У запропонованій статті автором проаналізовано основні чинники, які сприяли появі та подальшій організаційній розбудові спеціалізованої сільськогосподарської кооперації у роки непу. Визначено, що ефективному впровадженню та поглибленню спеціалізації сприяло утворення галузевих координуючих центрів фахової сільськогосподарської кооперації, які концентрували всю свою господарську увагу на якості як виробничих процесів, так і самої сільськогосподарської продукції в одній галузі. З’ясовано, що спеціалізація сільськогосподарських товариств стала результатом пошуку більш раціонального способу господарювання, який відкрив нові можливості для інтенсифікації сільськогосподарського виробництва та більш активного вливання селянських господарств у ринкові відносини.