ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ДИСПЕПСІЇ ТВАРИН - Л. М. Михайлова; В.В. Гузенко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
У статті наведено рівняння для дослідження залежності напруженості електричного поля в біологічно активних точках від параметрів радіоімпульсного випромінювання. Отримані результати дозволили провести аналіз якісних властивостей процесу взаємодії радіоімпульсного випромінювання з біологічно активними точками. Було запропоновано біологічно активні точки розглядати як діелектричний резонатор, поміщений в плоску діелектричне середовище. Тому, якщо частота заповнення радіоімпульсу близька до власної частоти такого резонатора, то можливо резонансне збільшення напруженості електричного поля в біологічно активних точках. При проведенні численних розрахунків було прийнято, що сумарний потенціал на мембрані біологічних клітин не повинен перевищувати величину в 100 мВ. У процесі теоретичного аналізу розробленої моделі було встановлено, що для підвищення життєздатності новонароджених телят хворих диспепсією їх біологічно активні точки слід опромінювати інформаційним радіоімпульсного випромінюванням в діапазоні змін параметрів: тривалість імпульсів 0,5 · 10-7 ... 1,5 · 10-7 с; період проходження імпульсів 0,5 · 10 ... 1,5 · 10-5 с; величина щільності потоку потужності 15 мкВт / см2; частота заповнення імпульсів 50ГГц; час експозиції 15 ... 20 с; напруженість електричного поля E0 = 8,8 В / м, Еср = 5,7 В / м.