Фінансова та цифрова інклюзія ветеранів в аспекті зміцнення соціально-економічної безпеки - Онищенко, С. В.; Глушко, А. Д. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2024)
У дослідженні актуалізована проблема фінансової та цифрової інклюзії ветеранів як основи зміцнення їх соціально-економічної безпеки. Обґрунтовано, що формування нової економічної моделі на засадах інклюзивності, відкритості та безбар’єрності є актуальним питанням для багатьох країн світу, в тому числі України. Ефективне функціонування української економіки в умовах війни та успішна повоєнна відбудова безпосередньо залежатимуть від реінтеграції ветеранів, як вагомої частини населення, у соціально-економічне життя громад. Розвиток фінансової та цифрової інклюзії створює можливості для удосконалення професійних компетентностей, самореалізації ветеранів і підтверджує актуальність дослідження. На основі структурування понятійно-категорійного апарату доведено необхідність розмежування дефініцій фінансова та цифрова грамотність, які часто поєднуються у наукових працях. Водночас, доцільно враховувати їх спільний фокус на подоланні соціальної нерівності, створенні можливостей для ефективної інтеграції в суспільне та економічне життя вразливих груп населення, з метою забезпечення синергетичного ефекту при розробці стратегій реінтеграції ветеранів. На основі аналізу результатів опитування ветеранів було обґрунтовано ключові проблеми їх соціально-економічної реінтеграції, серед яких відсутність необхідних знань та навичок для працевлаштування та низький рівень поінформованості про існуючі державні програми навчання та перекваліфікації для ветеранів. Дослідження світового досвіду щодо успішної реалізації ініціатив з підтримки ветеранів дозволило окреслити пріоритетні напрями розвитку фінансової та цифрової інклюзії ветеранів в Україні. В першу чергу, запропоновано модернізувати поточну модель інформаційної взаємодії з ветеранами та військовослужбовцями на засадах безбар’єрності та відкритості. Це дозволить ветеранам брати активну участь у формуванні інформаційних політик та сервісів, орієнтованих на їхні потреби. Залучення ветеранів до розробки політик може призвести до створення більш чутливих і релевантних ініціатив. Перспективним напрямом для подальших досліджень виділено формування дорожньої карти соціально-економічної реінтеграції ветеранів, що відповідає сучасним викликам безпекоорієнтованого та інклюзивного розвитку України.