ПОДАТКОВИЙ КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОТИДІЇ УХИЛЕННЮ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ - Руденко, В. В. (Aktualʹnì problemi rozvitku ekonomìki regìonu (Online), 2025)
Масштабні втрати державного бюджету через тіньову економіку, недоброчесність окремих платників податків та складність контролю за новими формами господарської діяльності обумовлюють потребу в дослідженні податкового контролю як інструменту протидії ухиленню від оподаткування, що забезпечує податкову справедливість, прозорість бізнес-середовища та фінансову безпеку держави. Стаття присвячена комплексному вивченню податкового контролю як ключового інструменту забезпечення податкової дисципліни та запобігання порушенням податкового законодавства. Специфіка наукових завдань, що становлять предмет дослідження, вимагала використання комплексу спеціальних методів, зокрема формально-юридичного, аналізу та синтезу, індукції та дедукції та графічного. У процесі дослідження було встановлено, що сучасна наукова думка пропонує розмаїття підходів до визначення сутності податкового контролю, проте жодне з них повною мірою не охоплює його специфіку саме як інструменту протидії ухиленню від оподаткування. Як результат, сформульовано власне визначення податкового контролю, що підкреслює його комплексний і динамічний характер, поєднання превентивних і реактивних механізмів, а також орієнтованість на виявлення та запобігання податковим зловживанням у різних формах. Додатково в дослідженні виділено та систематизовано характерні ознаки податкового контролю в контексті протидії податковим зловживанням, що дозволяє уточнити його зміст у рамках сучасної парадигми адміністрування податків. Практичне значення результатів дослідження полягає в тому, що запропоноване визначення податкового контролю та виділення його характерних ознак можуть бути використані при оновленні державної податкової політики та у процесі реформування системи адміністрування податків. Обґрунтування ефективності окремих способів податкового контролю відкриває можливості для вдосконалення механізмів виявлення та запобігання податковим правопорушенням. Large-scale losses of the state budget due to the shadow economy, dishonesty of individual taxpayers and the complexity of control over new forms of economic activity determine the need to study tax control as a tool for combating tax evasion, which ensures tax fairness, transparency of the business environment and financial security of the state. The article is devoted to a comprehensive study of tax control as a key tool for ensuring tax discipline and preventing violations of tax legislation. The specificity of the scientific tasks that are the subject of the study required the use of a complex of special methods, in particular formal and legal, analysis and synthesis, induction and deduction and graphical. In the process of the study, it was established that modern scientific thought offers a variety of approaches to determining the essence of tax control, but none of them fully covers its specifics as a tool for combating tax evasion. As a result, the definition of tax control itself was formulated, which emphasizes its complex and dynamic nature, the combination of preventive and reactive mechanisms, as well as the focus on detecting and preventing tax abuse in various forms. Additionally, the study identified and systematized the characteristic features of tax control in the context of combating tax abuse, which allows clarifying its content within the framework of the modern paradigm of tax administration. The practical significance of the study results lies in the fact that the proposed definition of tax control and the identification of its characteristic features can be used in updating state tax policy and in the process of reforming the tax administration system. Substantiation of the effectiveness of individual methods of tax control opens up opportunities for improving mechanisms for detecting and preventing tax offenses.