ЦИФРОВИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПІДТРИМКИ СПІЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ У НАВЧАННІ ІНФОРМАТИКИ - Олефіренко, Надія; Добрунов, Олексій (Information technologies and learning tools, 2025)
Стаття присвячена аналізу педагогічного потенціалу сучасних цифрових технологій для підтримки спільної діяльності учнів базової середньої школи під час вивчення інформатики. У статті розглядаються можливості окремих груп інструментів у ракурсі розвитку умінь спільної діяльності учнів. Визначено переваги месенджерів, систем відеоконференцій, соціальних мереж для розвитку навичок взаємодії учнів, комунікативних умінь, умінь організованого і продуктивного спілкування. Особливу увагу приділено висвітленню переваг інструментів, які створюють спільне поле діяльності – засобів для створення спільних документів (презентацій, текстових документів, схем, «хмар слів» тощо), предметних онлайн-дошок, середовищ програмування та платформ для обміну документами. Визначено, що ці засоби надають можливість учням працювати одночасно з актуальною версією документа, редагувати й оновлювати вміст, переглядати історію змін, коментувати тощо. Аналізуються можливості платформ для обміну результатами діяльності учнів та організаційних засобів, які дають змогу швидко надсилати файли, структурувати хід діяльності, зручно представляти отримані результати, а також сприяють розвитку лідерських якостей, умінь таймменеджменту. Визначено можливості засобів змагальної діяльності для розвитку толерантності, взаємодопомоги, здатності коректно сприймати поразки та перемоги, доброзичливої конкурентності. Увагу приділено технологіям штучного інтелекту, використання яких може сприяти формуванню критичного мислення, креативності та впевненості в собі. Пропонуються практичні рекомендації для вчителів щодо впровадження розглянутих цифрових технологій у процес навчання інформатики. Створено і представлено класифікацію цифрових інструментів, які можуть бути використані для підтримки спільної діяльності учнів базової середньої школи в процесі навчання інформатики. Наведено актуальні приклади програмних продуктів, доступних для освітніх цілей. This article is dedicated to analyzing the pedagogical potential of modern digital technologies in supporting collaborative activities among students in basic secondary school during computer science lessons. The study examines the capabilities of various groups of digital tools in the context of fostering students’ collaborative skills. The advantages of messengers, video conferencing systems, and social networks in enhancing students’ interaction skills, communication abilities, and organized and productive discussions are identified. Special attention is given to the benefits of tools that create a shared workspace, including collaborative document creation platforms (presentations, text documents, diagrams, word clouds, etc.), subject-specific online whiteboards, programming environments, and document-sharing platforms. These tools enable students to work simultaneously on the latest version of a document, edit and update content, track version history, leave comments, and more. The article explores the potential of platforms for sharing student work results and organizational tools that facilitate quick file sharing, activity structuring, and effective result presentation. These tools also contribute to the development of leadership skills and time management abilities. Additionally, the study highlights the role of competitive activity tools in fostering tolerance, mutual support, the ability to handle victories and losses appropriately, and a spirit of friendly competition. Attention is also given to artificial intelligence technologies, which can support the development of critical thinking, creativity, and self-confidence. Practical recommendations are provided for teachers on integrating these digital technologies into computer science education. A classification of digital tools suitable for supporting collaborative student activities in lower secondary school is proposed and presented. The article also includes relevant examples of software products available for educational purposes.