THE IMPACT OF AN AMATEUR SWIMMING COMPETITION ON THE DEVELOPMENT OF MASS SPORT AND ON THE PERFORMANCE EVOLUTION OF THE SWIMMING CHILDREN - TÖRÖK GYURKÓ, Zoltán Attila; MACARIE, Dan; BOROS-BALINT, Iuliana; MONEA, Gheorghe (Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Educatio artis gymnasticae, 2020)
The first swimming competitions for children who practice swimming as a leisure sport organized at the “Universitas” Swimming Complex were held from 2013, these being only demonstrative for parents, as an open lesson at the end of each calendar year. Starting with 2017 these competitions were organized and monitored more closely not only as a demonstration lesson but as a sports competition for amateurs, the rules being adapted according to the F.I.N.A. This article will show graphically and statistically a substantial increase of participants in this type of activity, which is due mostly to emotions and feelings both before and after the competition. Feelings of joy, sadness, emotions experienced during the contest lead to an intrinsic motivation, which causes the child to come with pleasure to the training and to prepare more intensely for the next contest. The monitoring of the subjects started from the year 2017 by attending the swimming courses and it was proved that after each organized swimming contest the number of participants in the training courses increased and at the same time the results obtained were improved. REZUMAT. Impactul unei competiții de ȋnot pentru amatori asupra dezvoltǎrii sportului de masǎ și asupra evoluției performanței copiilor practicanți de ȋnot. Ȋnotul este o activitate care aduce o multitudine de beneficii, de la cele fizice până la cele mentale și sociale. Înotul oferă un excelent antrenament cardiovascular, are un rol important în tonifierea musculaturii și creșterea capacității pulmonare. Un sport recomandat tuturor categoriilor de vârstă, în special copiilor și persoanelor cu deficient de postură. Este o opțiune excelentă pentru a face mișcare în orice perioadă a anului, dar este o activitate mai populară mai ales pe timpul verii, când se poate practica în bazine descoperite sau chiar la mare. Pentru copii, înotul poate fi considerat un sport plictisitor, și de aceea se încearcă diferite metode pentru a atrage copiii să practice acest sport. Ideea concursului a fost creată pentru a atrage mai mulți copii care să practice înotul ca activitate de recreere. Un concurs de înot pentru amatori oferă copiilor satisfacții care stimulează practicarea sportului în mod cât mai frecvent. Aceste satisfacții constau în premiile oferite de organizatori, sentimentele obținute în timpul concursului, sentimentul de reușită, bucuria părinților etc. Toate aceste aspecte ȋi ajutǎ pe copii să îndrăgească înotul și să practice în mod constant această activitate sportivă. După organizarea primului concurs cu caracter mai oficial, numărul participanților la cursurile de înot a crescut semnificativ în cadrul Complexului de natație Universitas. Aici a început monitorizarea mai atentă a acestui eveniment. Timp de doi ani au fost monitorizate în permanență următoarele aspecte: numărul copiilor participanți la cursurile de înot, frecvența de participare săptămânală, numărul copiilor care participă la concursurile organizate și timpii obținuți de aceștia la concurs, la proba de 50 m liber. Pentru a avea date relevante, la calcularea timpilor au fost luați în considerare doar copii cu vârste cuprinse între șapte și nouă ani, la fiecare concurs. Cuvinte cheie: ȋnot, copii, competiție, sportul de masǎ, evoluția performanței.