Нормативна база функціонування художніх промислів УРСР у повоєнний період (1944-1949) - Кароєва, Тетяна; Гребеньова, Валентина (Starožitnostì Lukomorʼâ, 2024)
У статті характеризується нормативна база функціонування художніх промислів УРСР в кооперативному секторі економіки повоєнного часу до 1949 р., коли ліквідували мережу обласних і міжобласних художніх промислових спілок (художпромспілок) і підпорядкували артілі безпосередньо республіканському центру. З’ясовано, що до складу нормативної бази входили документи органів різного рівня державного управління: союзного, республіканського й обласного. Ними визначалися напрямки розвитку художньої промислової кооперації й основні організаційні способи розв’язання її проблем. Деякі документи ухвалювалися також ЦК ВКП(б) або ЦК КП(б)У, що надавало їм більшої значущості. У системі галузевого функціонування нормативні акти теж продукували за вертикаллю, але кооперативного управління, до складу якого входили Українська кооперативна промислова спілка, Українська, міжобласні й обласні художпромспілки. Їх нормативна творчість (інструкції, положення, правила, статути) здебільшого стосувалася поточного функціонування кооперативних підприємств. Назагал нормативна база діяльності художніх артілей досліджуваного періоду сприяла самостійності їх функціонування.