ЛОГІСТИЧНИЙ ЦЕНТР ЯК ІНСТРУМЕНТ ІНТЕГРАЦІЇ СИСТЕМИ МАТЕРІАЛЬНОГО ТА ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДО ЄДИНОЇ СИСТЕМИ ЛОГІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВИ - САГАН, Віталій; КОЧЕУЛОВ, Аркадій; КОВАЛЬ, Вадим (Zbìrnik naukovih pracʹ Nacìonalʹnoï akademìï Deržavnoï prikordonnoï službi Ukraïni. Serìâ: vìjsʹkovì ta tehnìčnì nauki, 2024)
У статті проаналізовано систему матеріального та технічного забезпечення Державної прикордонної служби України. Аналіз надав можливість припустити, що ефективність системи матеріального та технічного забезпечення Державної прикордонної служби України буде покращено, якщо у її склад впровадити логістичні центри. Створення логістичних центрів розглядається перш за все як інструмент вирішення логістичних завдань за територіальним принципом у межах регіонального управління Державної прикордонної служби України. Автори вважають, що успіх у виконанні завдань оперативно-службової, службово-бойової діяльності залежить від всебічного забезпечення особового складу, озброєння і військової техніки усіма необхідними матеріально-технічними засобами. З аналізу робимо висновок, що система матеріального та технічного забезпечення Державної прикордонної служби України обмежена у можливостях щодо швидкого задоволення потреб органів (підрозділів) охорони державного кордону необхідними матеріальними та технічними засобами їх закупівлі, своєчасного ремонту та відновлення. Після ознайомлення із низкою документів щодо логістичного забезпечення у Збройних Силах України встановлено, що військова частина забезпечується матеріальними та технічними засобами безпосередньо через об’єкти зберігання за територіальним принципом; завдання щодо планування забезпечення роботами та послугами в частині визначення потреб у них на застосування військ (сил) покладаються на штаби органів військового управління (J, G, A, N, S); система логістичного забезпечення Сил оборони поділяється на стратегічний, оперативний та тактичний рівні, які мають певні функції та повноваження. Кожен командувач (командир) відповідно до покладених обов’язків відповідає за організацію логістичного забезпечення підпорядкованих військ (сил). З цією метою в штабах створюються підрозділи логістики штабів (J, G, A, N, S – 4) які надають всебічну підтримку командувачу (командиру) та відповідають за планування логістичного забезпечення. Також аналізом установлено, що єдина система логістичного забезпечення держави повинна мати відповідні підсистеми (стратегічного, оперативного, тактичного рівня), а також мати належні сили і засоби логістичного забезпечення на цих рівнях. Відповідно система матеріального та технічного забезпечення Державної прикордонної служби України не має необхідних сил і засобів для вирішення логістичного забезпечення на оперативному (регіональному) рівні. Відсутність необхідних сил і засобів для вирішення завдань логістичного забезпечення на рівні регіонального управління обмежує їх керівництво ефективно планувати, забезпечувати та контролювати матеріальні та технічні засоби під час організації службово-бойової діяльності органів (підрозділів) охорони державного кордону, які перебувають у його підпорядкуванні. Для вирішення означених невідповідностей наявної системи матеріального та технічного забезпечення Державної прикордонної служби України із Єдиною системою логістичного забезпечення держави запропоновано створення територіального логістичного центру оперативного рівня із специфічними функціями. The article analyzes the existing system of material and technical support of the State Border Guard Service of Ukraine. The analysis made it possible to assume that the efficiency of the system of material and technical support of the State Border Guard Service of Ukraine will be improved if logistics centers are created within it. The creation of logistics centers is seen primarily as a tool for solving logistics problems on a territorial basis within the regional administration of the State Border Guard Service of Ukraine. The authors believe that success in fulfilling the tasks of operational, service and combat activities depends on the comprehensive provision of personnel, weapons and military equipment with all necessary material and technical means. Based on the above analysis, we conclude that the system of material and technical support of the State Border Guard Service of Ukraine is limited in its ability to quickly meet the needs of the bodies (units) of state border protection with the necessary material and technical means of procurement, timely repair and restoration. Having familiarized ourselves with a number of documents on logistics support in the Armed Forces of Ukraine, we found that: a military unit is provided with material and technical means directly through storage facilities on a territorial basis; the task of planning the provision of supplies, works and services in terms of determining the needs for them for the use of troops (forces) is assigned to the headquarters of military command and control bodies (J, G, A, N, S); the system of logistics support of the defense forces is divided into strategic, operational and tactical levels, which have Each commander (commander), in accordance with his/her duties, is responsible for organizing the logistics support of subordinate troops (forces); for this purpose, headquarters create headquarters logistics units (J, G, A, N, S – 4) that provide comprehensive support to the commander (commander) and are responsible for planning logistics support. The analysis also found that a unified system of logistics support of the state should have appropriate subsystems (strategic, operational, tactical levels) and have adequate forces and means of logistics support at these levels. Accordingly, the analysis has established that the existing system of material and technical support of the State Border Guard Service of Ukraine does not have the forces and means to solve logistics problems at the operational (regional) level. The lack of appropriate forces and means to solve logistics problems at the level of regional management limits their leadership’s ability to effectively plan, provide and control material and technical means during the organization of service and combat activities of the bodies (units) of state border protection under its control. To resolve these inconsistencies between the existing system of material and technical support of the State Border Guard Service of Ukraine and the Unified Logistics System of the State, the author proposes to create a territorial logistics center of the operational level with specific functions.