СТРАТЕГІЧНЕ ІНФОРМАЦІЙНЕ УПРАВЛІННЯ В СИСТЕМІ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ: ІНТЕГРАЦІЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ - РУСНАК, Юрій; СТУЖУК, Юлія (Zbìrnik naukovih pracʹ Nacìonalʹnoï akademìï Deržavnoï prikordonnoï službi Ukraïni. Serìâ: vìjsʹkovì ta tehnìčnì nauki, 2024)
Дослідження статті сфокусовано на аналізі та розробці підходів до формування єдиного інформаційного простору складових сектору безпеки і оборони. Особливий акцент робиться на важливості передових технологій для забезпечення найвищого рівня прийняття рішень та оперативної реакції в умовах сучасних воєнно-політичних викликів. Проаналізовано систему інформаційно-аналітичного забезпечення для Збройних Сил України та виокремлено проблеми чинної системи інформаційно-аналітичного забезпечення Збройних Сил України. Встановлено, що інформаційно-аналітичне забезпечення поділяється на два рівні, зокрема: інформаційний та аналітичний. Інформаційний рівень системи інформаційно-аналітичного забезпечення визначає параметри перетворення та використання інформаційної бази даних, які забезпечують процес управління. Аналітичний рівень сприяє формуванню управлінських рішень. Визначено, що для того, щоб досягнути необхідні оперативні та інші спроможності складових сектору безпеки і оборони, важливо створювати (розвивати) ситуаційні центри державних органів, які є складовими сектору безпеки і оборони, а також ситуаційні центри інших органів державної та місцевої влади, забезпечуючи їх ефективну координацію з використанням можливостей Головного ситуаційного центру України. Встановлено, що ситуаційний центр є організаційно-технічною системою, завдяки якій забезпечується збір, накопичення, обробка і аналіз інформації (моніторинг), яка є необхідною для здійснення прогнозування, планування та прийняття рішень у сфері національної безпеки і оборони. Проаналізовано нормативну базу для створення ситуаційних центрів в Україні в різних сферах її діяльності. Конкретизовано перелік вимог, які висуваються до програмного та апаратного забезпечення ситуаційного центру, його підсистем і мереж, а також забезпечення захисту інформації. Надано практичні рекомендації щодо створення (розвитку) ситуаційних центрів в Україні. Отримані результати можуть стати основою для подальших стратегічних ініціатив щодо вдосконалення систем управління військовими операціями для забезпечення високого рівня синергії та ефективності використання ресурсів оборони та безпеки.