СТАНДАРТИЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ В УКРАЇНІ - Радкевич, Валентина; Пригодій, Микола; Кручек, Вікторія; Вороніна-Пригодій, Дар’я; Кравець, Світлана (Profesìjna pedagogìka, 2023)
Актуальність дослідження стандартизації професійної підготовки педагогів професійного навчання визначається необхідністю швидкої адаптації системи професійної освіти до змін, що відбуваються в різних сферах суспільного життя, до умов динамічного розвитку галузей економіки, оскільки її зміст необхідно формувати з випередженням і адаптувати до вимог роботодавців та ринку праці. Мета: здійснити аналіз стану стандартизації професійної підготовки педагогів професійного навчання  в Україні. Методи: аналіз нормативної, наукової літератури та узагальнення його результатів – для виявлення стану розробленості проблеми; порівняння – для виявлення особливостей професійного та освітнього стандарту підготовки педагогів професійного навчання. Результати: обґрунтовано особливості стандартизації професійної підготовки педагогів професійного навчання, здійснено порівняльний аналіз змісту професійного стандарту «Педагог професійного навчання» та Стандарту вищої освіти України з галузі знань 01 – «Освіта/Педагогіка» спеціальності 015 – «Професійна освіта» (за спеціалізаціями). Висновки. Процеси стандартизації освіти свідчать про її складність, комплексність та різнофакторність. Дієвість стандартизації освіти забезпечується активною участю педагогічних працівників у генеруванні ідей та практичного їх втілення щодо вдосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців й вирішення проблем в освіті. Серед основних труднощів в роботі зі стандартизації професійної підготовки педагогів професійного навчання є як об’єктивні (недостатня фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів та донорів; відсутність єдиного інформаційного порталу національного рівня, доступного для широкого кола користувачів; низький рівень залучення роботодавців, профільних центральних органів виконавчої влади, недержавних центрів із підготовки кадрів на виробництві, асоціацій закладів освіти, педагогів, науковців тощо), так і суб’єктивні чинники (відсутність досвіду у виконавців; перевантаження працівників центральних органів виконавчої влади та інших заінтересованих сторін іншою плинною та оперативною роботою; низький рівень мотивації виконавців та ін.). Позитивним кроком є створення та забезпечення повноцінної діяльності Національного агентства кваліфікацій, Національного реєстру кваліфікацій та Національного сайту НСК; створення кваліфікаційних центрів, галузевих (професійних) рад з розвитку кваліфікацій, розроблення професійних стандартів.