Okamžik stvoření : CERN a Velký hadronový urychlovač : lov na božskou částici

Knížka přibližuje fyzikální výzkum v CERNu (Evropské organizaci pro jaderný výzkum), zejména experimenty probíhající ve Velkém hadronovém urychlovači (LHC) a dalších souvisejících zařízeních. Výzkumy mají pro dnešní vědu zásadní význam, neboť zkoumají otázky týkající se povahy vesmíru a sil, které v...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author Aczel, Amir D., 1950-2015 (Author)
Format Book
LanguageCzech
Published Praha : Knižní klub, 2012
EditionVyd. 1.
SeriesUniversum (Knižní klub)
Subjects

Cover

Loading…
More Information
Summary:Knížka přibližuje fyzikální výzkum v CERNu (Evropské organizaci pro jaderný výzkum), zejména experimenty probíhající ve Velkém hadronovém urychlovači (LHC) a dalších souvisejících zařízeních. Výzkumy mají pro dnešní vědu zásadní význam, neboť zkoumají otázky týkající se povahy vesmíru a sil, které v něm působí. Vědci v CERNu věnují své úsilí nejvýznamnějších tématům dnešní fyziky: zkoumají povahu částic a původ veškeré hmoty. Nejvýkonnější urychlovač je schopen napodobit podmínky, za nichž se tyto síly a částice zrodily před mnoha miliardami let. - V poutavě napsané knize se střídají takřka reportážní pasáže, ve kterých autor popisuje svůj pobyt v CERNu, s exkurzy do historie fyziky a lidských představ o uspořádání vesmíru.
Velký hadronový urychlovač (LHC) ve francouzsko-švýcarském CERNu a jeho význam pro současný výzkum v oblasti fyziky elementárních částic. Populárně-naučná publikace americko-izraelského matematika a popularizátora vědy.
Physical Description:295 s., [8] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty ; 24 cm
Bibliography:Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
ISBN:9788024232782