Zrcadlo minulosti : česká a slovenská krajina v kvartéru

Jde o knižní podobu autorových odborných článků, které publikoval v časopise Ochrana přírody a které tvoří doplněk k jeho stěžejnímu dílu "Příroda ve čtvrtohorách". Kniha je rozdělena na dvě části. První tvoří odborné pojednání o čvrtohorní historii střední Evropy včetně našeho území, zejm...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author Ložek, Vojen, 1925-2020 (Author)
Format Book
LanguageCzech
Published Praha : Dokořán, 2011
Edition2. vyd.
Subjects

Cover

Loading…
More Information
Summary:Jde o knižní podobu autorových odborných článků, které publikoval v časopise Ochrana přírody a které tvoří doplněk k jeho stěžejnímu dílu "Příroda ve čtvrtohorách". Kniha je rozdělena na dvě části. První tvoří odborné pojednání o čvrtohorní historii střední Evropy včetně našeho území, zejména popis doby ledové v této oblasti, postupný ústup glaciálu a podíl těchto jevů na vytváření klimatu. Druhý oddíl knihy tvoří tzv. případové studie, věnované proměně jednotlivých krajinných oblastí v českých zemích i na Slovensku ve čtvrtohorách. Celý text knihy doprovázejí četné fotografie vybraných míst, nákresy a tabulky, na závěr pak obsáhlá bibliografie a užitečný slovníček některých pojmů.
Odborné, ale i poučenému laikovi přístupné pojednání o charakteru krajiny českých zemí a Slovenska ve čtvrtohorách a geologických proměnách tohoto území za posledních 18 tisíc let.
Item Description:Správné vročení v tiráži
Terminologický slovník
Physical Description:198 s., [16] s. barev. obr. příl. : il., mapy ; 24 cm
Bibliography:Obsahuje bibliografie
ISBN:978-80-7363-340-0